17/11/20 13:03

Corporate nieuws

De stad Brugge lanceert Smart-Parking oplossingen voor meer rotatie in het centrum van de stad

Terug naar nieuws index

De IoT-sensortechnologie van Orange Belgium en CommuniThings zorgt voor slimme parkeeroplossingen waarmee bezoekers van de stad tot 30 minuten gratis kunnen parkeren op geselecteerde locaties in en rond Brugge. Lokale overheden zullen gebruik maken van sensorwaarschuwingen voor overuren om de mobiliteit in hun stad te monitoren en snel op te treden tegen parkeerovertredingen, waardoor ze hun parkeerbeleid in real-time kunnen voeren.

Voor de Belgische gemeenten is een uitgebreid en efficiënt parkeerbeleid van groot belang. Het heeft een grote invloed op de levenskwaliteit van de inwoners, maar ook op de aantrekkelijkheid van een stad voor toeristen en winkelend publiek, omdat het kan bijdragen tot een vermindering van de congestie en de totale CO2-uitstoot. Het kan ook helpen om kleine bedrijven en winkels die momenteel de gevolgen van de Covid-pandemie19 ondervinden, nieuw leven in te blazen. Dankzij de selectie van Orange Belgium en CommuniThings smart parking solution beschikt de stad Brugge nu over de instrumenten om een goed doordacht parkeerbeleid te plannen en de naleving ervan door de burgers af te dwingen. Deze roll-out volgt op andere succesvolle smart-parking implementaties van Orange Belgium en CommuniThings in steden als Luik, Aarschot, Waver, Mechelen, Bergen en vele andere.

De dienst is gericht op het bevorderen van de economische ontwikkeling in het centrum van de stad, wanneer de maatregelen versoepelen; en bevordert een grotere parkeerrotatie in de nabijgelegen winkelgebieden. Als gevolg daarvan bezoeken meer klanten de winkels, geven ze geld uit en vertrekken ze snel, waardoor er ruimte is voor anderen om dezelfde weg te volgen. De ervaring in andere steden toont aan dat de totale rotatie met een factor 3 werd vermenigvuldigd dankzij de slimme parkeeroplossing van Orange Belgium.

Een energie-efficiënte oplossing om de mobiliteit te verhogen en de lokale economie te ondersteunen

Op basis van bijna 100 sensoren die in de straten van Brugge en Zeebrugge zijn geïnstalleerd, stellen de slimme parkeeroplossingen van Orange Belgium en CommuniThings de lokale overheden in staat om het parkeren in hun regio beter te plannen, te organiseren en te controleren. In de toekomst kan de stad met behulp van open data-interfaces parkeerinformatie communiceren via de website of mobiele applicatie van de stad. Door de bezoekers een beter zicht te bieden op de beschikbare parkeerplaatsen, kunnen ze de congestie verminderen en kunnen ze de ervaring van het winkelend publiek verbeteren zodra de gezondheidscontext dit toelaat. Voor de Brugse gemeenten kan het smart-parking platform nuttige gegevens genereren over belangrijke mobiliteitsindicatoren, zoals parkeerduur, bezetting, rotatie en overuren, zodat ze hun beleid dynamisch kunnen opvolgen en aanpassen.

Bovendien is de oplossing bijzonder duurzaam omdat ze steunt op energiezuinige sensoren en op het Narrowband IoT-netwerk van Orange Belgium, dat een uitgebreide dekking biedt maar zeer weinig energie verbruikt.

De slimme parkeerdiensten zijn ontwikkeld dankzij een exclusief partnerschap met de Belgische scale-up CommuniThings, dat dankzij Orange Belgium groeit in België en internationaal door het Orange Fab-acceleration program en een minderheidsbelang in de onderneming. CommuniThings werd met succes ingezet in 15 Belgische steden en wordt ook internationaal erkend met implementaties in West-Europa, het Midden-Oosten en Azië-Pacific.

Burgemeester Dirk De fauw: “Aan de hand van de sensoren willen we een hogere rotatiegraad van deze parkeerplaatsen realiseren. Zo hebben de klanten van de omliggende handelszaken meer kans op het vinden van een vrije parkeerplaats in de directe omgeving. Deze sensoren zullen ons ook beter inzichten geven in het effectieve gebruik en misbruik van deze specifieke parkeerplaatsen.”

Werner De Laet, Chief Enterprise Business, Wholesale en Innovation Officer van Orange Belgium, licht toe: "Als innovatieve en verantwoordelijke operator geloven we dat een relevant gebruik van technologie kan helpen om grote maatschappelijke problemen te overwinnen. Het aanpakken van de uitdagingen op het gebied van mobiliteit en parkeren is van cruciaal belang voor elke overheidsinstantie, aangezien het de congestie en de CO2-uitstoot helpt verminderen en sterk kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van een stad, wat de sleutel is tot ondersteuning van de lokale economie, die zwaar wordt getroffen door de Covid19 -pandemie. We zijn blij te zien dat een grote toeristische stad als Brugge voor onze oplossing heeft gekozen en kijken ernaar uit om hen te helpen bij het aanpakken van hun lokale uitdagingen".

Etay Oren, Chief Executive Officer van CommuniThings voegt hieraan toe: "De parkeercongestie op straat bereikt een belangrijk kruispunt, omdat steden ernaar streven om de rotatie te verhogen en de handel te stimuleren, terwijl ze de CO2-uitstoot verminderen en het aantal geparkeerde auto's in het centrum van de stad beperken. Orange Belgium en CommuniThings werkten samen met de stad Brugge aan een hypermoderne IoT-oplossing, die zorgt voor meer rotatie en een optimale handhaving door de gemeente. Met meer dan 15 steden in België en een groeiend aantal, zijn we verheugd om in deze wereldberoemde toeristische stad te kunnen lanceren.

Voor meer informatie: www.business.orange.be/smart-parking