21/09/22 09:56

Corporate nieuws

Multigigabit cloud-native productienetwerk krijgt stilaan vorm nu Orange Belgium de uitrol van 5G versnelt samen met zijn partners Ericsson, Nokia en Oracle

Terug naar nieuws index

 

In samenwerking met zijn partners Ericsson, Nokia en Oracle rolt Orange Belgium een standalone 5G-kernnetwerk op een cloud-native architectuur uit dat virtuele end-to-endnetwerken mogelijk maakt en de beste technische, IT- en databeheeroplossingen combineert. Samen zetten ze het volledige potentieel van 5G in de kijker, terwijl ze investeren in diensten van de volgende generatie.

Orange Belgiums standalone 5G-kernnetwerk op een cloud-native architectuur biedt network slicing aan. Dat wil zeggen dat het netwerk opgedeeld kan worden in segmenten die elk op zich staan en over hun eigen bronnen kunnen beschikken. Elk segment komt zo efficiënt en flexibel mogelijk tegemoet aan de veranderende eigenschappen van applicaties. Het technische team van Orange Belgium werkt nauw samen met het Orange Group Innovation Network Team, dat de integratie mee hielp voorbereiden, en met Ericsson voor de Packet Core, Oracle Communications voor de Signaling en Routing Network Functionsen Nokia voor het Subscriber Data Management en de New Radio.

De toekomst van telecom

Standalone 5G (5G SA) is 5G in zijn definitieve vorm. De radiotoegang, het transport en het kernnetwerk zijn allemaal op maat gemaakt van 5G, wat het potentieel van 5G-netwerken kan maximaliseren. 5G SA verbetert de veerkracht van het netwerk en de quality of service voor businessapplicaties.

De implementatie van 5G SA-oplossingen bij Orange Belgium maakt de toekomstige ontwikkeling mogelijk van on-demand, gepersonaliseerde services met een toegevoegde waarde voor de consumentenmarkten, evenals Industry 4.0-diensten zoals Enhanced Mobile Broadband (eMBB), ultra-reliable low latency communications (URLLC) en Massive Machine-Type Communications (mMTC) services. Zodoende stelt Orange Belgium zijn positie als next-gen netwerkoperator veilig en blijft het vooruitgang boeken dankzij het gebruik van multigigabitnetwerken.

5G SA levert hogere uplinksnelheden voor de eindgebruiker en lagere latentie, en is voor bedrijven een flexibele, schaalbare, betrouwbare en veilige connectiviteitsoplossing voor realtimetoepassingen. 5G SA maakt het mogelijk om het Orange 5G-netwerk virtueel op te delen (ook “network slicing” genoemd), bepaalde segmenten de prioriteit te geven om kritieke toepassingen of specifieke behoeften te behandelen en verschillende niveaus van kwaliteit en veiligheid aan te bieden. Daardoor kan Orange ook zijn assortiment van virtuele mobiele private netwerkoplossingen verder ontwikkelen. Naargelang de behoeften van corporate klanten is een eerste mogelijkheid om een virtueel privénetwerk op het openbare netwerk van Orange te creëren. Een tweede oplossing bestaat erin een hybride privénetwerk op te zetten dat gebruikmaakt van gedeelde apparatuur in het Orange-netwerk en 5G SA-apparatuur bij de klant voor kritieke stromen en data.

Stefan Slavnicu, Chief Technology Officer: "Onze grootste ambitie is om de vooruitgang in de telecomsector optimaal te begeleiden. Orange Belgium investeert voortdurend in hypermoderne technologie om zijn klanten de best mogelijke prestaties te bieden. We evolueren naar een meer klantgerichte aanpak aan netwerkzijde. We willen de weg banen voor de uitrol van next-generation services voor al onze klanten, op eigen infrastructuur of infrastructuur van derden."

Ari Kynäslahti, Head of Strategy and Technology bij Nokia Mobile Networks: "Standalone 5G is de definitieve vorm van 5G New Radio en vormt de basis voor enkele van de meest vernieuwende toepassingen zoals cloud gaming of extended reality. Nokia's toonaangevende 5G AirScale-netwerkportfolio en Subscriber Data Management garanderen de beste connectiviteit en helpen mobiele operatoren vlot naar een standalone 5G-netwerk te schakelen. We zijn fier dat onze jarenlange succesvolle samenwerking met Orange een nieuw vervolg kent en dat we ze kunnen steunen in hun ambitie om hun klanten een 5G-infrastructuur van wereldklasse aan te bieden."

Andrew Morawski, SVP & GM, Oracle Communications, Networks: “Oracle en Orange kennen elkaar al lang. We werkten al samen voor de levering van 3G-, 4G- en nu dus 5G-diensten, en we zijn trots dat onze bijdrage mee tot deze belangrijke mijlpaal heeft geleid. De keuze van Orange Belgium voor signalerings- en routeringsoplossingen van Oracle voor 5G SA bevestigt hun strategie om enkel de beste oplossingen te gebruiken voor de uitbouw van het hoog aangeschreven 5G-netwerk en om hun klanten de meest veeleisende businessdiensten te leveren."

Fabrice Sancho, General Manager van Ericsson Belgium & Luxembourg: “Als trouwe partner van Orange Belgium is Ericsson trots zijn steentje te kunnen bijdragen opdat Orange Belgium het volledige potentieel van 5G kan aanboren. De cloud-native dual-mode 5G Core van Ericsson was van zeer groot belang, want Orange kon op zijn bestaande kernnetwerk blijven rekenen terwijl de funderingen gelegd werden voor een mobiel netwerk dat klaar is om flexibel en agile uitgerold te worden om tegemoet te komen aan de behoeften van zijn consumenten en corporate klanten die voordeel willen halen uit deze nieuwe technologie."

Op naar 5G en next-gen services

Met de opening van het eerste 5G Lab in Antwerpen en de nakende opening van een nieuw 5G Lab in Luik, schakelde Orange Belgium een versnelling hoger om 5G beschikbaar te maken voor zijn klanten. In juni 2022 verwierf Orange Belgium het maximumaantal nieuwe 5G-spectrumbanden dat werd geveild. Met de aangekochte 200 MHz kan de operator hoogwaardige dekking en capaciteit voor 5G-netwerkdiensten voorzien.

Door het 5G-netwerk in België stap voor stap te verbeteren, hoopt Orange Belgium in één klap ook meer energie-efficiënte technologie te ontwikkelen. In vergelijking met zijn voorgangers is de vijfde generatie van mobiele netwerken ontworpen om duurzamer te zijn. Slimme antennes bijvoorbeeld kunnen nu op vraag geactiveerd worden. Bijgevolg vergt een 5G-antenne maar half zoveel energie per gigabit dan een 4G-antenne. Tegen 2025 zou 5G tien keer efficiënter zijn dan zijn vorige generatie in 2019.