25/01/22 11:01

Corporate nieuws

Orange Belgium en La Grand Poste openen samen een 5G Lab in het kloppende hart van Luik

Terug naar nieuws index

Orange Belgium heeft nog maar net zijn eerste 5G Lab geopend in Antwerpen in oktober 2021 of het heeft al een nieuw partnerschap gesloten met het iconische La Grand Poste in Luik, een hub van creatieve en innoverende bedrijven. Het doel van het 5G Lab in Luik is het mysterie rond deze nieuwe technologie op te helderen en te laten zien wat de mogelijkheden en toepassingen zijn. In het lab zullen eveneens nieuwe, innovatieve applicaties worden ontwikkeld en getest die gebruikmaken van 5G. Daarvoor zal worden samengewerkt met klanten, prospecten en partners.

Met een totale oppervlakte van 8000 m², waaronder heel wat privatieve kantoren, 200 coworkingplekken en talrijke multimediastudio's, profileert La Grand Poste zich als een van de grootste creatieve en technologische hubs van Wallonië. Dit pareltje is de ideale locatie voor het tweede 5G Lab van Orange Belgium, dat in het eerste semester van 2022 zijn deuren zal openen.

Dankzij deze samenwerking zullen alle lokale ondernemers, de universitaire wereld, start-ups en alle economische en sociale actoren toegang hebben tot deze nieuwe technologie.

De experts van Orange Belgium zullen de ontwikkeling van nieuwe oplossingen op 5G ondersteunen door informatie te leveren en pilootprojecten te begeleiden.

Al wie geïnteresseerd is in technologie kan de functionaliteiten komen testen en mag gebruikmaken van de apparatuur die de teams van Orange ter beschikking stellen, zoals routers, smartphones, tablets of geconnecteerde brillen, of kan zijn eigen toestellen meebrengen om die te komen testen op 5G.

Kandidaten die nieuwe gebruikstoepassingen willen ontwikkelen kunnen eveneens een beroep doen op de expertise van het internationale netwerk (Parijs, Rijsel, Marseille, Boekarest...) van 5G Labs van de Orange Groep, dat zich razendsnel uitbreidt. Bij de opening van het Lab van La Grand Poste zal de teller van 5G Labs van Orange op 10 staan. Talrijke lokale actoren – zowel uit de technologische sector als uit de academische wereld – hebben hun enthousiasme voor dit project al laten blijken.

Werner De Laet, Chief Enterprise, Wholesale and Innovation Officer van Orange Belgium: “Na de opening van ons eerste Lab in Antwerpen hebben we vastgesteld dat het succes ervan een positieve dynamiek heeft teweeggebracht in de regio. We zijn ontzettend blij dat we nu 5G en de bijbehorende applicaties kunnen uitrollen in Wallonië, en dan nog wel in het uitzonderlijke kader van La Grand Poste. We zullen er de innovatie en de creativiteit van de lokale actoren kunnen ondersteunen en in alle transparantie het potentieel van 5G aantonen, gebruikmakend van een geavanceerd nationaal en internationaal netwerk. Met deze aanpak steunen we bovendien het economische relanceplan van het Waals gewest en ons project sluit aan bij de doelstellingen om start-ups te begeleiden, innovatie te promoten, in te zetten op duurzaamheid en bij te dragen aan de economische ontwikkeling en opleiding.”

Gérôme Vanherf, CEO van La Grand Poste: “Wij zijn bijzonder blij dat we onze samenwerking met Orange kunnen aankondigen. Die sluit perfect aan op onze visie voor La Grand Poste: een plek waar alle actoren uit innoverende ecosystemen (start-ups, kmo's, grote ondernemingen, academische wereld, investeerders, overheden, openbare diensten, het grote publiek...) elkaar kunnen ontmoeten en samen baanbrekende projecten ontwikkelen. Een vlotte toegang tot technologische innovaties zoals 5G behoort dus tot onze missie, maar uiteraard niet tegen elke prijs. Door samen te werken met Orange 5G Lab willen we iedereen helpen een beter inzicht te krijgen in het potentieel van deze technologie en de toekomstige toepassingen ervan in belangrijke sectoren zoals de zorg, mobiliteit, media, cultuur, creatieve beroepen, enzovoort. Wij zijn ervan overtuigd dat 5G Lab een meerwaarde zal betekenen voor onze gemeenschap en voor de hele regio rond Luik.”