18/01/24 15:14

Corporate nieuws

Orange Belgium neemt de leiding als nationale gigabit netwerkprovider

Terug naar nieuws index

Een half jaar na de overname van telecomoperator VOO, de ondertekening van een langetermijnovereenkomst met Wyre (joint venture tussen Telenet en Fluvius) en de lancering van zijn ambitieuze 'Lead the Future'-strategie, markeert Orange Belgium een eerste mijlpaal in zijn industriële project. Zes maanden eerder dan gepland is Orange Belgium de eerste telecomprovider in België die een nationaal gigabit netwerk aanbiedt, waardoor Belgische consumenten kunnen genieten van zeer hoge breedbandsnelheden tot 1 Gbps op zijn krachtige HFC-netwerk (Hybrid Fiber Coaxial).

België dankzij Orange een van de leidende 1 Gbps-landen in Europa

Bij de lancering van zijn 'Lead the Future'-strategie in juni 2023 stelde Orange Belgium zich tot doel om tegen midden 2024 alle Belgen te voorzien van een zeer hoge breedbanddekking van 1 Gbps. Dankzij de versnelde modernisering van VOO's HFC-netwerk (Hybrid Fiber Coaxial) en de wholesaleovereenkomst met Wyre, kan Orange Belgium nu al de titel van gigabit netwerkleider opeisen voor de B2C-, B2B- en wholesalemarkten. Doordat Orange de vaste gigabit ervaring voor 95% van de Belgische huishoudens mogelijk heeft gemaakt, behoort België nu tot de koplopers in het 'Digital Decade'-programma, waarin de Europese Unie zich tot doel heeft gesteld om tegen 2030 1 Gbps connectiviteit voor iedereen te realiseren.

Bovendien blijft Orange Belgium, gestuwd door eigen investeringen en ondersteund door subsidies van de federale overheid en het Waalse Gewest, zich inzetten voor de modernisering van zijn HFC-netwerk, waarbij het bereik van 1 Gbps wordt uitgebreid naar landelijke gebieden. Het overkoepelende doel is om tegen eind 2025 een bijkomend aantal van ongeveer 100.000 huishoudens in aanmerking te laten komen voor snelheden van 1 Gbps. Voor de resterende bevolking die nog niet in aanmerking komt voor zeer hoge breedbandsnelheden, zal Orange Belgium in 2024 een aanbod van de volgende generatie lanceren via satelliet, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kracht van de Orange Groep. Beide initiatieven benadrukken het engagement van Orange Belgium om de digitale kloof te overbruggen en hogesnelheidsconnectiviteit te bieden, zelfs tot op de meest afgelegen locaties.

Een pad richting 10 Gbps voor alle klanten

Orange Belgium streeft ernaar een nationale, toekomstbestendige breedbanddienst van 10 Gbps te leveren die technologieneutraal is. De operator breidt het gebruik van glasvezel in zijn HFC-netwerk actief uit en past de nieuwste DOCSIS-standaarden toe. Om het groeiende internetverkeer te kunnen opvangen en een optimale klantenervaring te garanderen, verwacht Orange Belgium dat tegen 2040 tot 66% van zijn netwerk zal worden gedekt door FTTP (Fiber To The Premises).

Orange Belgium zet een proactieve stap in de richting van deze visie en zal in het eerste kwartaal van 2024 een Proof of Concept (POC) uitvoeren voor de implementatie van FTTP in de grootstedelijke gebieden van Luik (inclusief delen van Grâce-Hollogne en Saint-Nicolas) en Brussel (met name Elsene) voor ongeveer 12.000 huishoudens. Het doel is om in 2040 75% van de nationale voetafdruk te dekken met end-to-end glasvezel, door een combinatie van het 66% FTTP-netwerk van VOO en wholesaletoegang tot het FTTP-netwerk van Wyre.

Philippe Toussaint, Chief Technology Officer Fixed & Mobile Network van Orange Belgium & VOO: “Dankzij de uitzonderlijke inspanningen van onze VOO-netwerkteams levert ons Hybrid Fiber Coaxial-netwerk nu 1 Gbps-snelheden, waarmee we onze oorspronkelijke planning met zes maanden overtreffen. De HFC-technologie biedt 1 Gbps connectiviteit aan 95% van onze klanten in het hele land. We bereiden ons voor op de toekomst door actief tests uit te voeren om multigigabit snelheden te bereiken op HFC en door XGS-PON 10 Gbps glasvezelpilots op te starten in Brussel en Wallonië. Deze strategische initiatieven bevestigen het engagement van Orange Belgium om baanbrekende open connectiviteitsoplossingen te leveren en aan de spits te blijven van de technologische vooruitgang in de telecommunicatiesector.”

Xavier Pichon, Chief Executive Officer van Orange Belgium: “Orange Belgium is trots op het feit dat het de eerste telecomprovider in België is die een nationaal gigabit netwerk aanbiedt, eerder dan gepland. Met ons ultramoderne HFC-netwerk zijn onze klanten nu uitgerust om te genieten van een agnostische gigabit ervaring die tot ver in het volgende decennium en daarna reikt. De introductie van een satellietaanbod, de voortdurende modernisering van ons HFC-netwerk in Wallonië en de toekomstige uitrol van FTTP - autonoom of via partnerships - verstevigen de cruciale maatschappelijke rol van Orange Belgium. Door te zorgen voor zeer hoge breedbandoplossingen in heel België, zelfs in de meest geïsoleerde gebieden, dragen we actief bij tot het overbruggen van de digitale kloof en maken we connectiviteit van topniveau toegankelijk voor iedereen. Volledig in lijn met de nieuwe merksignatuur van de Orange Groep, kunnen we volmondig 'Orange is er!’ zeggen.”