10/11/22 12:58

Corporate nieuws

Orange Belgium opende vandaag een Orange 5G Lab in La Grand Poste in Luik en toont meer dan acht 5G-gebruikscases samen met lokale industrieën

Terug naar nieuws index

Na de inhuldiging van zijn eerste Orange 5G Lab in Antwerpen, in oktober 2021, werkt Orange Belgium samen met de iconische Grand Poste van Luik om zijn 5G-technologie te tonen. Orange Belgium demonstreerde vandaag tijdens de plechtige opening de mogelijkheden en toepassingen ervan samen met de industrie. Het Orange 5G Lab zal worden gebruikt om innovatieve en concrete nieuwe 5G-toepassingen te ontwikkelen en te testen in samenwerking met klanten, prospects en partners.

Vandaag opende Orange Belgium officieel zijn tweede Orange 5G Lab in België: in La Grand Poste in Luik. Het nodigt bedrijven uit om nieuwe innovatieve use cases op 5G Stand Alone (5G SA) netwerktechnologie te ontdekken, te testen en te ontwikkelen. De staatssecretaris voor economisch herstel en strategische investeringen Thomas Dermine en Karine Dussert-Sarthe, EVP Marketing, Design and Open Innovation van de Orange groep, ondersteunden de plechtige opening waar Orange Belgium meer dan acht 5G use cases toonde. Dit Orange 5G Lab sluit zich aan bij het internationale netwerk van Orange met 16 andere Orange 5G Labs in heel Europa en bevordert samenwerking en innovatie op een ongekend niveau.

Het belichten van verschillende 5G use cases zoals augmented ramp agents, menselijke robots en intelligente palletverplaatsers

De Augmented Ramp Agent: Een ramp agent is verantwoordelijk voor het laden en lossen van luchtvracht en voor het beheer van alle grondafhandelingsactiviteiten. Ramp Agents werken altijd in een hoog tempo, in verschillende uitdagende weersomstandigheden, maar altijd met respect voor de veiligheid. Om de activiteiten van de platformmedewerkers in een dergelijke moeilijke omgeving te ondersteunen, werd een augmented worker - ramp agent - use case geïntroduceerd met een industriële RealWear smart-glass die verbonden is met een stabiel 5G private netwerk. Het doel van de use case is om al het papierwerk voor de ramp agents te elimineren en het laad- en losproces te vergemakkelijken via een naadloos, online en handsfree workflow proces. Dat maakt de activiteit efficiënt, foutloos en veilig voor de agenten.

Human Robot - Digital Twin: Een digital twin is een virtuele weergave van een reëel fysiek systeem, in dit geval een digitale 3D-visualisatie van een robot die ergens in een fabriek buiten het gezichtsveld van de operator werkt. Met een dergelijke Digital Twin kan de operator een aantal systeemanalyses, simulatietests en technische acceptatie uitvoeren, alvorens deze in het echt toe te passen. De vandaag gedemonstreerde use case is een robot die een specifieke sequentie uitvoert in de farmaceutische industrie, zoals het manipuleren of vullen met vloeistoffen in reageerbuizen en het plaatsen ervan in houders. De operator controleert het proces via de digitale tweeling die exact nabootst en visualiseert wat de echte robot doet. Om te voorkomen dat de operator de robotruimte moet betreden met het risico de werkruimte te vervuilen, gaat hij de fout op afstand beoordelen met behulp van augmented reality (via hololens) en de digital twin.

De Intelligent Pallet Mover is een automatisch geleid voertuig. Automatisch geleide voertuigen worden steeds meer toegepast in fabrieken om onze bedrijven digitaal te maken en diensten te automatiseren. Ze worden gemeengoed in Industrie 4.0 omdat ze een kostenvoordeel hebben, 24/7 beschikbaar blijven, optimaal transport tussen magazijn en werkvloer genereren en de veiligheid verhogen - uitgerust met botsingsvermijdende intelligentie en zelflerend. Automatisch geleide voertuigen zijn niet alleen 'autonoom' maar ook 'connected' en dat is waar 5G belangrijk voor wordt: Real-time Remote Control, versterking van de coördinatie van automatisch geleide voertuigen en 5G biedt een high-speed en low latency netwerk voor de communicatie tussen deze voertuigen, waardoor ze robots een hoog niveau van zelf-vloot-organisatie en samenwerking hebben.  Zij verbeteren ook de veiligheid in Mens-Machine Interactie.

Orange 5G Lab is een dienstenaanbod voor klanten, prospects en alle economische spelers die geïnteresseerd zijn in 5G-technologie

Meer dan ooit verwachten bedrijven dat telecomproviders niet alleen connectiviteit bieden, maar ook een breder dienstenaanbod en begeleiding bij nieuwe technologieën. In die context is het Orange 5G Lab een dienstenaanbod voor klanten, prospects en alle economische spelers die geïnteresseerd zijn in 5G-technologie, en is gebaseerd op:

1. Een programma voor het ontdekken van 5G en de verschillende gebruiksmogelijkheden ervan waarbij experts belangrijke kennis verschaffen door middel van uitleg, demonstratie en animatie.

2. Een programma voor het ontwikkelen en testen van nieuwe en innovatieve use cases of nieuwe producten en diensten, in reële omstandigheden, met behulp van de 5G SA-netwerktechnologie.

Aangezien het radionetwerk van het Orange 5G Lab rechtstreeks verbonden is met het Orange 5G Core-systeem, kunnen nieuwe use cases in het Lab worden ontwikkeld en gemakkelijk bij de klanten worden opgeschaald. Daarnaast herbergt de Orange 5G Lab-site ook verschillende soorten gecertificeerde 5G-apparaten: routers, smartphones, tablets, slimme brillen en camera's, die werken op een 5G SA-netwerk en worden getest en gevalideerd door Orange-ingenieurs.

Orange Belgium nodigt alle start-ups, scale-ups en industriële spelers die geïnteresseerd zijn in de technologie uit om de 5G-functionaliteiten uit te proberen en toegang te krijgen tot gecertificeerde apparatuur. Kandidaten voor de ontwikkeling van nieuwe use cases kunnen ook profiteren van de expertise die beschikbaar is in het snelgroeiende internationale netwerk van Orange 5G Lab (15 sites buiten België in Europa en MEA). Veel lokale actoren uit zowel de industriële sector als universiteiten hebben reeds hun belangstelling voor het project getoond.   

La Grand Poste, in het hart van een belangrijke economische driehoek 

Met een totale oppervlakte van 8.000 m², waaronder privékantoren, 200 coworking spaces en vele multimedia studio's, onderscheidt la Grand Poste zich als een van de belangrijkste en meest creatieve technologische hubs van Wallonië. Een ideale omgeving voor het tweede Orange 5G Lab van Orange Belgium.

Dankzij dit partnerschap krijgen alle lokale ondernemers, de universitaire wereld, de start-ups en de economische en sociale spelers open toegang tot deze nieuwe technologie. De experts van Orange Belgium zullen de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor 5G ondersteunen door alle nodige informatie te verstrekken en proefprojecten te begeleiden.

Xavier Pichon, Chief Executive Officer van Orange Belgium: "Na de opening van ons eerste Orange 5G Lab in Antwerpen, en het grote succes ervan bij het genereren van een positieve dynamiek in de regio, zijn we verheugd om 5G en zijn toepassingen ook in Wallonië te kunnen ontwikkelen. Hier zullen we de innovatie en creativiteit van lokale actoren kunnen faciliteren en het potentieel van 5G op een volledig transparante manier kunnen demonstreren, terwijl we ons baseren op een eersteklas nationaal en internationaal netwerk. Wij willen tegen 2023 40% van de bevolking met 5G dekken en tegen 2025 90%. Deze aanpak ondersteunt bovendien het Waalse economische herstelplan en past binnen de doelstellingen ervan om start-ups te ondersteunen, innovatie te stimuleren, duurzaamheid te bevorderen en opleiding en economische ontwikkeling bij te staan."

Gérôme Vanherf, CEO van la Grand Poste: "La Grand Poste is ontworpen om ontmoetingen tussen alle spelers in de innovatie ecosystemen (start-ups, KMO's, grote bedrijven, academische spelers, investeerders, overheden, het grote publiek, enz.) te vergemakkelijken en zo projecten met hoog potentieel te genereren. Het vergemakkelijken van de toegang tot technologische innovaties zoals 5G maakt dus deel uit van onze missies. Samen met Orange 5G Lab zullen we iedereen helpen om het potentieel van deze technologie en haar toekomstige concrete toepassingen in sleutelsectoren zoals gezondheid, mobiliteit, de energietransitie, de media, de culturele en creatieve industrieën, enz. beter te begrijpen. We zijn ervan overtuigd dat dit Orange 5G Lab sterke voordelen zal bieden voor onze gemeenschap en voor de bredere regio Luik."

Thomas Dermine, staatssecretaris voor economisch herstel en strategische investeringen, belast met wetenschapsbeleid, merkt op: "Dit is een echte technologische doorbraak, 5G is een prachtige economische en maatschappelijke kans die het concurrentievermogen van bedrijven en het aantal banen in België zal verhogen."

Karine Dussert-Sarthe, Executive Vice President Marketing, Design and Open Innovation bij Orange: "We zijn blij dat we de opening van het Orange 5G Lab in Luik kunnen ondersteunen, als hefboom voor ons internationale Orange 5G Lab-programma dat bedrijven en innovators helpt om waarde uit 5G te halen. We zijn blij met het succesverhaal: al meer dan 2.000 organisaties hebben geprofiteerd van het Orange 5G Lab programma in 17 locaties over de hele wereld."