13/10/21 13:30

Corporate nieuws

Orange Belgium opent zijn 5G Lab in Antwerpen en onthult nieuwe toepassingen van de technologie

Terug naar nieuws index

Vanmorgen opende Orange Belgium officieel de deuren van zijn eerste 5G Lab in België. Alle bedrijven die dat willen, zijn er welkom om nieuwe, grensverleggende toepassingen van standalone 5G te ontdekken, testen en ontwikkelen. Het Lab is de nieuwste toevoeging aan het internationale netwerk van de Orange Group in Europa, dat naast Antwerpen nog 7 andere Labs omvat. De Labs moeten samenwerking en innovatie stimuleren als nooit tevoren.

Nadat Orange Belgium in 2020 met partners en grote ondernemingen initiatieven rond co-innovatie opzette op zijn 5G SA-campus in de haven van Antwerpen, zwaait de operator nu de deuren van zijn eerste permanente 5G Lab in de stad Antwerpen open. Het houdt daarbij één doel voor ogen: het volledige potentieel van 5G ontsluiten. In dit 5G Lab is alle kennis en expertise van Orange Belgium over de toepassingen van 5G voor Industry 4.0 onder één dak verzameld. En waar de focus in de haven van Antwerpen nog op toepassingen voor co-innovatie lag, is men in het 5G Lab nu ook druk bezig met het ontwikkelen en testen van nieuwe, inspirerende toepassingen voor Industry 4.0. Tegelijkertijd blijft Orange zijn ecosysteem van partners, klanten en start-ups gestaag uitbreiden. In april 2021 werden de eerste drie start-ups die 5G-toepassingen ontwikkelen via het Orange Fab-acceleratieprogramma uitgenodigd om partner te worden van het 5G Lab en deel uit te maken van de 5G-community. In dit gloednieuwe onderkomen in The Beacon in Antwerpen zal de operator de mogelijkheden van de nieuwe 5G SA-telecomstandaard demonstreren en aantonen hoe standalone 5G bedrijven kan helpen innoveren en digitaliseren.

Meer dan ooit verwachten bedrijven van hun telecomleverancier niet alleen connectiviteit, maar ook een meer uitgebreid dienstenaanbod, met onder andere ondersteuning voor opkomende technologieën.

In die context is het Orange 5G Lab een verzameling van diensten voor klanten, prospects en economische spelers met interesse in 5G. Het bestaat uit:

1. Een programma om 5G en de diverse toepassingen ervan te ontdekken, waarbij experten de basisinzichten meegeven door op een enthousiaste manier dingen uit te leggen en te demonstreren.

2. Een programma om nieuwe, grensverleggende toepassingen of nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en testen, in levensechte omstandigheden, met behulp van de 5G SA-netwerktechnologie.

Sinds het radionetwerk van het 5G Lab rechtstreeks verbonden is met het Orange 5G Core-systeem kan men de nieuwe toepassingen die in het Lab ontwikkeld worden van daaruit eenvoudig installeren en op- of afschalen bij de klant.

Bovendien zijn in het 5G Lab ook verschillende gecertificeerde 5G-toestellen te vinden: routers, smartphones, slimme brillen, camera's die op een 5G SA-netwerk werken en getest en goedgekeurd zijn door technici van Orange.

Bij de opening van het Lab, in aanwezigheid van Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle, demonstreerde Orange Belgium verscheidene nieuwe 5G-toepassingen die ontwikkeld waren met diverse partners. Twee nieuwe toepassingen stalen de show.

  • Een robotarm, een mooi voorbeeld van een mens-robotsamenwerking, die voordeel haalt uit de extreme betrouwbaarheid en lage latentie van het 5G SA-netwerk. Deze toepassing is het resultaat van een samenwerking met roboticaleverancier Staubli en aanbieder van mixedrealityoplossingen Mr. Watts. De robot wordt op afstand bestuurd via een slimme bril die verbonden is met het 5G-netwerk van Orange. De interactie met de robot gebeurt via augmented reality. Mens-robotsamenwerkingen worden algemeen beschouwd als de toekomst en zullen in de komende jaren ingeburgerd raken in productievestigingen. Dit type toepassingen zal vast en zeker voordeel halen uit de ongeziene efficiëntie en betrouwbaarheid die 5G-netwerken bieden.
  • Een eerste stap richting zelfrijdende spoorvoertuigen, ontwikkeld in samenwerking met OTIV, een start-up die geselecteerd werd via het Orange Fab-acceleratieprogramma. Concreet wordt een trein uitgerust met camera's en sensoren en een motor met AI die voorwerpen en mensen op het spoor automatisch herkent en meteen aan de alarmbel of zelfs aan de noodrem trekt. Deze toepassing is met name nuttig op grote industrieterreinen waar een trein meerdere wagons voortduwt en waar het zicht in de locomotief zeer beperkt is. 5G-netwerken bieden de bandbreedte, betrouwbaarheid en latentie die nodig zijn om de voorste camera's met het besturingspaneel te verbinden en zo de veiligheid te waarborgen.

Andere concrete industriële toepassingen die op de opening werden voorgesteld, zijn de augmented werker in het veld die tijdens een onderhoud of reparatie die hij op afstand uitvoert in real time informatie krijgt via zijn augmentedrealitybril, of de voorwaardelijke monitoring van machines waarbij sensorgegevens in augmented reality geprojecteerd worden bij het nakijken van de parameters van een machine. Of de missiekritieke Push-to-X-mededeling voor hulpdiensten in geval van een incident, waarbij gebruik wordt gemaakt van het uitermate betrouwbare 5G SA-slicing.

Werner De Laet, Chief Enterprise, Wholesale and Innovation Officer van Orange Belgium: "De opening van dit 5G Lab is een volgende belangrijke stap in onze ambitie om het volledige potentieel van de 5G SA-technologie te ontsluiten en concrete waarde voor bedrijven te creëren. Door klanten, prospects en partners uit te nodigen om 5G-oplossingen in het Lab te komen ontdekken, ontwikkelen en testen, wil Orange Belgium digitale innovatie een duwtje in de rug geven en waarde creëren voor de gehele Belgische economie, tot zelfs ver over de landsgrenzen heen."

Karine Dussert-Sarthe, Product Design and Marketing Director van de Orange Group: Ons groeiend netwerk van Orange 5G Labs boost innovatie van Parijs tot Boekarest en bevordert de samenwerking in het hele ecosysteem. 140 bedrijven hebben 5G samen met ons in detail verkend. Meer dan 40 bedrijven hebben gratis ondersteuning op maat gekregen om te onderzoeken hoe 5G hun eigen producten of diensten kan ondersteunen om waarde te creëren. We zijn verheugd om onze nieuwste hub voor co-innovatie te openen in België - een markt die volledig is ondergedompeld in het bouwen van baanbrekende 5G use-cases die de manier waarop bedrijven werken zullen veranderen."

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media: "Het feit dat ik dit labo vandaag kan openen, maakt me erg trots. Niet alleen is dit een van de eerste labs van Orange buiten Frankrijk, dit lab is uniek in België. Het is het resultaat van de verregaande samenwerking tussen het ecosysteem in de haven van Antwerpen. Het combineert het beste van twee werelden: het volledige potentieel van het 5G-testnetwerk van Orange kan worden gebruikt om industriële processen en de economische knowhow van de havenbedrijven te valoriseren in zeer specifieke use cases. Vlaanderen toont hiermee aan dat we over een sterk ecosysteem beschikken om ook nieuwe technologische toepassingen te valoriseren. Dit is enkel mogelijk dankzij de sterke samenwerkingsverbanden hier in de haven. Dat is ook een van de doelstellingen van de Vlaamse regering: 5G verder uitbouwen in Vlaanderen en Vlaanderen op de kaart zetten als slimme regio met performante fysieke en digitale infrastructuur. Het is een van de speerpunten van ons economisch beleid en het Vlaamse relanceplan: ervoor zorgen dat Vlaanderen het voortouw neemt in de transitie naar een digitale samenleving."