20/10/22 11:35

Corporate nieuws

Orange Digital Center lanceert nieuw gratis trainingproject: een opleiding in samenwerking met La Ferme du Parc Maximilien om biodiversiteit en dierenwelzijn op pedagogische wijze in de verf te zetten

Terug naar nieuws index

 

In juli 2022 lanceerde het nieuw opgerichte Orange Digital Center een eerste opleiding in samenwerking met vzw La Maison, een organisatie die steun biedt aan autistische jongeren. Deelnemers met de meest uiteenlopende onderwijs- en sociale achtergronden volgden toen een opleiding rond design thinking en het Internet of Things (IoT). Na het succes van dat eerste project volgde algauw een nieuw project: een samenwerking met La Ferme du Parc Maximilien. Dat is een stadsboerderij waar de deelnemers naar hartenlust konden delen, spelen en experimenteren. Hun inzet was essentieel voor iedereen die de band met de natuur wil aanhalen en het milieu wil beschermen.

Biodiversiteit en dierenwelzijn promoten voor La Ferme du Parc Maximilien

Het eerste project was zo'n succes dat een tweede niet kon uitblijven. Dit keer besloot Orange Digital Center de handen in elkaar te slaan met La Ferme du Parc Maximilien. Deelnemers werkten voor deze stadsboerderij die zich ten doel stelt biodiversiteit en dierenwelzijn op pedagogische wijze in de verf te zetten. De signalisatie in het park werd onder handen genomen. De deelnemers vertrokken van de waarden die de vzw nastreeft om een multidimensionale oplossing uit te werken: een speurtocht vol raadsels, langs een multimediakiosk, die de bezoekers wegwijs moet maken in de verschillende delen van het park. De deelnemers besteedden speciale aandacht aan de toegankelijkheid van de kiosk: ze hadden oog voor de diversiteit van de bezoekers en ontwikkelden een kind- en rolstoelvriendelijke oplossing. Niets mag burgers in de weg staan om zichzelf te zijn en hun kennis over biodiversiteit aan te scherpen.

Alexandre Lefebvre, directeur van La Ferme du Parc Maximilien licht toe: "Dankzij deze samenwerking tussen Orange en onze boerderij hebben we kunnen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om ons te helpen de missies van onze boerderij te verwezenlijken. De groep die eerst het prototype maakte, liet ons de tijd om onze behoeften in vraag te stellen. Vervolgens hebben ze op creatieve wijze een oplossing bedacht die we ‘gewoon’ moeten testen. Elk van de uitwisselingen was zeer rijk en de eerste gepresenteerde oplossingen zullen onze bezoekers (jong en oud) ongetwijfeld bevallen."

IoT-oplossingen voor La Maison

Voor het eerste project met La Maison schreven zich deelnemers in, die moeilijk in het gewone onderwijssysteem aarden of hun school om persoonlijke redenen verlieten. Maar hun dorst naar kennis over technologie was enorm en vertaalde zich in een aantal briljante ideeën voor toekomstige projecten in de wereld van design thinking en IoT. Aan het einde van de cursus stelden ze hun oplossingen voor aan een professionele jury.

Het initiële project kan gezien worden als een prototype training. De bedoeling was om de vzw La Maison te helpen, een organisatie die steun biedt aan jongeren tussen 3 en 21 jaar met een autismespectrumstoornis. Autisme kan veel negatieve uitwerkingen hebben, bijvoorbeeld op het communicatievermogen. Op basis van de uitdagingen waar La Maison voor staat, besloten de deelnemers zich op twee thema's toe te spitsen: veiligheid tijdens het slapen en communicatie met de jonge bewoners. De digitale oplossingen die de deelnemers ontwikkelden, waren een slimme bedsensor (om te weten of een kind ziek is), die een melding naar een telefoon verstuurt als een kind zijn bed verlaat, en een sensorisch touchpad dat de kinderen helpt vrij met hun zorgverleners te communiceren.

Deze projecten bewijzen dat Orange Belgium zich inzet voor het milieu en voor sociale en digitale inclusie, twee centrale pijlers in de Engage 2025-strategie van Orange.

Over Orange Digital Center (ODC)

Eind juni 2022 opende Orange Belgium het Orange Digital Center in BeCentral, de digitale hub in het station Brussel-Centraal, als een speerpunt in zijn streven naar digitale inclusie. Daar krijgen verschillende doelgroepen de kans om noodzakelijke of complexere digitale vaardigheden te ontwikkelen. Digitaal ondernemerschap wordt bevorderd via de cursussen die BeCode aanbiedt, de FabLabs en Orange Fab, het acceleratieprogramma voor start-ups.

Het ODC is een ondersteunings- en ontwikkelingscentrum waar iedereen digitale en ondernemersvaardigheden kan verwerven en uitbouwen, met activiteiten die gaan van digitale opleidingen tot het coachen van kleine bedrijven en start-ups aan de hand van reële trajecten rond persoonlijke en zakelijke groei. Het ODC mikt op een breed publiek: jongeren, mannen en vrouwen, geschoold of ongeschoold, studenten en werkzoekenden. Het is een volwaardig ecosysteem dat vrij toegankelijk is voor iedereen die zijn kennis wil uitbreiden aan de hand van concrete projecten, opleidingen, workshops en seminaries.

Meer informatie over het Orange Digital Center en diens initiatieven op https://orangedigitalcenter.be/