Het Internet of Things (IoT) in België biedt steeds meer mogelijkheden dankzij de lancering van het Mobile IoT-netwerk van Orange vorig jaar. De nieuwste IoT-technologieën van Orange (Narrowband IoT en LTE-M) zijn over het volledige Belgische grondgebied uitgerold, waardoor bedrijven zo stilletjes aan de eerste IoT-oplossingen in gebruik kunnen nemen. Vandaag stelt Orange Belgium een Rapid Development Kit voor en 'Connected Things', een commerciële aanbieding op het mobiele IoT waarbij bedrijven die op een slimme en veilige manier IoT-oplossingen willen bouwen en uitrollen, van begin tot eind worden begeleid.
Rapid Development Kit en Orange Maker maken de gemeten data onmiddellijk beschikbaar
Voortaan kunnen professionele klanten een Rapid Development Kit bestellen waarmee ze hun eigen IoT-oplossingen kunnen bouwen. De kit bevat alles wat ze nodig hebben om prototypes en producten te ontwikkelen en te bouwen met behulp van het mobiele IoT-netwerk van Orange. Bij de Rapid Development Kit is zes maanden gratis gebruik van het IoT-netwerk van Orange inbegrepen, evenals een radiomodule met een Orange-simkaart alsook plug-and-playsensoren (om de temperatuur, luchtkwaliteit, geografische positie enz. te meten). Na zes maanden kan de klant kiezen voor een prepaid- of postpaidformule van Connected Things om verbonden te blijven via het mobiele IoT van Orange.
Orange Belgium lanceert naast zijn IoT-diensten ook Orange Maker. Orange Maker fungeert als een IoT Application Enabler, waarmee de gebruiker eenvoudig hardware op het IoT-netwerk van Orange aansluit. Orange Maker organiseert de toegang tot de geconnecteerde apparaten en de verzamelde data, voegt met behulp van een wizard automatiseringsregels toe om de interactie met andere apparaten en applicaties mogelijk te maken via een portaal, simkaarten te beheren en ondersteuning te bieden. Zo effent Orange de weg voor bedrijven die staan te popelen een uitgebreid assortiment IoT-oplossingen te ontwikkelen waarvan het haast onhaalbaar was ze te implementeren voor Orange zijn Mobile IoT-netwerk uitrolde.
Het Mobile IoT-netwerk van Orange maakt duurzame IoT-oplossingen mogelijk
Ingrid Gonnissen, Chief Business Officer van Orange Belgium, legt uit: "Onze zakelijke klanten waren opgetogen toen ze te horen kregen dat we overal in België Mobile IoT zouden aanbieden. Voor velen van hen is Orange de voorkeurspartner voor connectiviteit, maar samen met onze experten hebben we het nu mogelijk gemaakt samen slimme oplossingen te ontwikkelen. Met de end-to-end diensten die we vandaag lanceren, kunnen we hen helpen hun eigen IoT-oplossingen sneller te ontwikkelen. Bovendien mogen Orange-klanten die kiezen voor onze mobiele IoT-oplossingen, ervan uitgaan dat ze op een netwerk zitten dat nog een hele poos zal meegaan, aangezien het netwerk al klaar is voor de toekomstige evolutie naar 5G. Nog even en het zal mogelijk zijn om objecten te verbinden die een extreem hoge betrouwbaarheid vereisen, onder andere om kritische apparaten en automatiseringprocessen op afstand aan te sturen. We zijn ervan overtuigd dat we kleine, middelgrote en grote ondernemingen kunnen helpen innovatieve IoT-oplossingen te creëren die hun productiviteit een boost geven en hen helpen om minder kosten te maken.”
Orange voegde in 2017 de mobiele LPWA-netwerklagen (Low Power Wide Area) toe, die miljoenen alledaagse objecten met het Internet of Things (IoT) kunnen verbinden. In combinatie met de Connected Things-diensten die Orange vandaag lanceerde, krijgen klanten niet alleen toegang tot het internet dankzij het netwerk van Orange; ze kunnen nu ook snel live gaan met hun IoT-oplossingen dankzij een slimme en efficiënte interface die onmiddellijk de activiteit van hun geconnecteerde objecten toont.
Orange gaat in zee met All Things Talk om zijn klanten een unieke dienstverlening te bieden.
Orange effent de weg voor bedrijven om snel en doeltreffend slimme en veilige IoT-oplossingen te implementeren
De aanbieding Connected Things werkt op de LPWA-technologieën die Orange vorig jaar installeerde. Die technologieën hebben een aantal unieke voordelen: de batterij van het geconnecteerde apparaat gaat bijvoorbeeld langer mee en de kosten van de radiomodules in de apparaten die verbonden moeten worden, komen lager te liggen. Maar het Mobile IoT-netwerk van Orange heeft nog een aantal bijkomende voordelen:
het zorgt voor een communicatie in twee richtingen tussen object en netwerk, waardoor de software-updates aan de firmware 'over the air' kunnen worden uitgevoerd,
het signaal dringt tot diep in de gebouwen door,
en in de toekomst zal de connectiviteit in het buitenland (roaming) op Mobile IoT-netwerken van andere operatoren gegarandeerd zijn.
Connected Things van Orange is de veiligste oplossing voor IoT-connectiviteit omdat het netwerk in een gereglementeerd spectrum werkt. Dankzij de unieke mogelijkheden van het LTE-netwerk maakt de simkaart veilige verbindingen wat betreft de authenticatie en versleuteling van de data die worden verstuurd.
Het Thing Talk-platform toont wat er zoal mogelijk is wanneer dingen met het internet verbonden worden
Om een beter idee te geven van die mogelijkheden, stelt Orange een aantal van die 'slimme oplossingen' voor op het online platform: 'Thing Talk'. Orange Belgium vormde zijn hoofdkantoor om tot een 'slim kantoor': het verbond een plant, een bureaustoel, parkeerplaatsen, een waterfontein en een vergaderzaal met het Mobile IoT-netwerk van Orange. Die leveren niet alleen waardevolle data; ze praten ook met elkaar. De plant vraagt aan de waterfontein om hem water te geven en de waterfontein doet de bureaustoel trillen wanneer ze bijgevuld moet worden. Het platform toont wat allemaal mogelijk is en laat zien hoe IoT-oplossingen ons dagelijkse leven makkelijk kunnen veranderen. Meer info op thingtalk.be