Fonds

Wij engageren ons

Het bedrijfsfonds van Orange is in België actief via het Fonds Orange Belgium, dat is beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

De missie van dit bedrijfsfonds is al ruim 30 jaar om sterk in te zetten op digitalisering om zo iedereen gelijke kansen te geven.
Wij zijn zielsgelukkig dat we in België het Fonds Orange Belgium hebben opgericht, waarmee we willen bijdragen aan solidaire en verantwoorde projecten.

Dit mecenaat is in het leven geroepen om concrete hulp te bieden aan verenigingen die zich actief inzetten voor digitale inclusie.
Vandaag 40% van de Belgische bevolking is digitaal kwetsbaar (bron: Digitale Barometer 2023 van de Koning Boudewijnstichting).

Als telecommunicatiebedrijf zijn we ervan overtuigd dat wij ons steentje moeten bijdragen om iedereen toegang te geven tot de mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden en om zo iedereen gelijke kansen te geven.
In de eerste plaats gaat onze aandacht naar mensen die digitaal uitgesloten zijn, en in het bijzonder kansarme jongeren en vrouwen.
Met onze technologieën en middelen gaan we volop voor meer digitale inclusie.

Lees het impactrapport over het 2023 jaar van het Fonds Orange Belgium

Bekijk het hier

foundation_dr_noir_vectorise_0.pngBe central

De digitale kloof in België

Focus op de 2024 Digital Inclusion Barometer van de Belgische bevolking tussen 16 en 74 jaar.

Bekijk het verslag

Onze mecenaatprojecten


nocode becode logo

Digitale Buddies voor een intergenerationeel project


We zijn verheugd om de non-profitorganisatie Bibliotheken zonder Grenzen https://www.bibzondergrenzen.be/ te steunen door de Mobile Digital Brigades te financieren!

Een intergenerationeel project om kwetsbare mensen te helpen (ouderen, huishoudhulpen, daklozen, enz.).

Digitale Buddies, d.w.z. jongeren die speciaal zijn opgeleid om individuele ondersteuning op maat te bieden om de digitale onafhankelijkheid en sociale cohesie te versterken, met betrekking tot administratieve kwesties, wachtwoorden, updates, het gebruik van itsme, enz.

Onze ambitie is om tegen 2025 2.000 mensen in Brussel te bereiken.

sorsdetabulle

Conferentiedebatten op scholen met “Sors de ta bulle”


In het kader van het initiatief For Good Connections en de lancering van de TKT-film hebben wij besloten de vzw “Sors de ta bulle” te steunen, die 50 debatconferenties op middelbare scholen zal organiseren.

Het doel is om meer dan 2.500 jongeren te bereiken en hen aan te moedigen zich uit te spreken over cyberpesten, dat 1 op de 6 jongeren in België treft.

nocode becode logo

Gratis NoCode opleiding


We hebben ervoor gekozen om BeCode te steunen door een NoCode-opleiding te financieren voor 100 NEET's (mensen zonder werk, opleiding of training).

NoCode is een ontwikkelingsaanpak waarbij mensen zonder codeervaardigheden web- of mobiele applicaties kunnen maken.

Het doel is om 25 kandidaten te werven voor een fysieke opleiding (6 weken training, workshops, coaching, etc.) en 75 online, alle leeftijden, nationaliteiten en geslachten gecombineerd.

Deze training maakt deel uit van een breder BuD-IT (Building diversity in Tech) programma dat bedoeld is om diversiteit binnen start-ups te stimuleren.

Dit digitale inclusieproject is gericht op het bevorderen van de diversiteit en inzetbaarheid van mensen in digitaal achtergestelde situaties.

wetechcare logo

2 webconferenties over e-ouderschap en cyberbeveiliging

We hebben ervoor gekozen om de vzw WeTechCare te steunen bij het organiseren van twee gratis webconferenties, in het Frans en het Nederlands, met als thema “van ouderlijk toezicht naar ouderlijk gesprek”.

Het doel? Ingaan op de uitdagingen van ouderschap in het digitale tijdperk, de mogelijkheden en de gevaren die vermeden moeten worden.

Met experten uit de burgermaatschappij, de academische wereld... en doelstellingen: ouders en het grote publiek informeren, sensibiliseren en praktische tools bieden om het gebruik van digitale technologie door kinderen en tieners beter te beheren.

De ambitie? 600 deelnemers bereiken en een veiligere, meer verantwoordelijke digitale wereld promoten.

codenplay

Eerste kennismaking met robotica en programmeren in basisscholen


In het kader van onze missie om iedereen gelijke digitale kansen te geven, steunen we de vzw CodeNPlay om 2300 kinderen te begeleiden in de digitale wereld.

Vanaf september zal CodeNPlay workshops robotica, programmeren en goede digitale praktijken geven in basisscholen verspreid over het Vlaamse en Waalse platteland.

Bedankt aan alle klanten die zo vrijgevig waren om hun Orange Thank You-cadeau in te wisselen voor een gift voor dit hartverwarmende project.

BeCode

Lancering van een mentorprogramma voor vrouwen


Meer vrouwen in technologie'

Als onderdeel van onze missie voor gendergelijkheid steunen we samen met de non-profitorganisatie BeCode een mentorprogramma voor vrouwen in technologie.

Onze ambitie is om een mentorprogramma aan te bieden voor 80 vrouwen, om zo hun kansen op een baan in een tech-beroep te vergroten.

Girleek

Het creëren van digitale huizen voor vrouwen in België


Het doel? Het aanbieden van opleidingen om kwetsbare vrouwen of vrouwen in een situatie van digitale kwetsbaarheid zelfstandiger te maken.
Op het programma: surfen op het net, een cv opstellen, gedragslijnen voor internetgebruik, gebruik van sociale media enz.
Dit is een ambitieus partnerschap met vzw Girleek.
In totaal zouden in 1,5 jaar tijd meer dans 2000 vrouwen deze opleidingen moeten volgen, in het echt of op afstand, in Brussel en Antwerpen.
Het uiteindelijke doel: de digitale vrouw van de toekomst creëren en haar aan het werk krijgen.

En dank aan onze medewerkers die deelnamen aan een donatiecampagne die honderden extra begunstigden opleverde.

700 computers voor Oekraïense scholen

We bereiden een donatie voor van 700 gerefurbishte computers voor Oekraïense burgers, als reactie op een oproep van de Europese Commissie.
De computers worden op dit ogenblik schoongemaakt en opgeknapt. Het is een ambitieus project waar we met veel plezier aan bijdragen om de leerkrachten en leerlingen in de Oekraïense oorlogsgebieden te steunen.

Een nieuwe verwezenlijking in ons streven naar digitale inclusie.

Ondersteuningsprogramma voor kinderen

We hebben gekozen om TADA vzw te steunen om sociaal kwetsbare Brusselse jongeren structureel te helpen door ze een digitaal begeleidingstraject aan te bieden. Sinds september 2022 zetten onze interne teams hun schouders onder het project.
In de weekendscholen krijgen de leerprogramma's voor meer dan 1000 jongeren (10- tot 14-jarigen) een digitale insteek. We creëerden meer bewustzijn rond online veiligheid bij meer dan 150 ouders.
Dit is een ambitieus project en we zijn er trots op dat we hier samen met TADA en de Koning Boudewijnstichting aan kunnen bijdragen. TADA (kort voor ToekomstATELIERdelAvenir) is een tweetalige vzw die actief is in Brussel en al 10 jaar zijn sporen verdient op het gebied van inclusie.

En dank aan onze medewerkers die deelnamen aan een donatiecampagne die honderden extra begunstigden opleverde.