05/06/14 00:00

Corporate nieuws

Mobistar lanceert BlokBlock-app om concentratie tijdens de blokperiode te verhogen

Terug naar nieuws index

Mobistar lanceert BlokBlock-app om concentratie tijdens de blokperiode te verhogen
Brussel, 4 juni 2014 - Net voor het begin van de studentenblok, lanceert telecomoperator Mobistar een mobiele applicatie om studenten te helpen om zich niet te laten afleiden door hun smartphone tijdens hun studie. De applicatie, BlokBlock, vergrendelt tijdelijk het gebruik van de smartphone, zodat studenten bij het studeren hun concentratie niet verliezen. En dat is nodig, want uit onderzoek blijkt dat we tot gemiddeld 150 keer per dag naar onze smartphone kijken, wat leidt tot een enorm concentratieverlies. BlokBlock is een gratis applicatie die beschikbaar is voor Android-gebruikers, via Google Play.
Mobistar lanceert de smartphone-applicatie BlokBlock op het moment dat honderdduizenden studenten in ons land beginnen aan hun examenperiode. Concentratieverlies en afleiding zijn in deze periode de grootste vijanden van de studenten. Zeker met het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië in het vooruitzicht. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen toont aan dat de slaagkansen op zo’n moment tot 10 procent lager liggen. De voetbalwedstrijden zijn vandaag eenvoudig te volgen via de smartphone, en dat kan voor vele studenten een te grote verleiding zijn.

De gebruikers van de applicatie stellen zelf een timer in voor het aantal minuten dat zij willen studeren en dus niet gestoord willen worden, en ook hoelang zij willen pauzeren. Eenmaal de applicatie is ingesteld, krijgen de studenten tijdens de momenten dat ze willen studeren op hun smartphone een aangepaste schermvergrendeling te zien met een timer die het aantal resterende minuten dat ze nog moeten studeren aangeeft. Zo worden meldingen en pop-ups van inkomende berichten, van bijvoorbeeld Twitter, Facebook, Whatsapp en mail, geblokkeerd. Alleen telefonische oproepen zijn zichtbaar, maar niet hoorbaar. Het is uiteraard wel mogelijk om bij vergrendeling oproepen te beantwoorden en noodoproepen te doen. Ook voor de pauzes zijn er aparte schermen ontwikkeld die aangeven hoe lang studenten nog kunnen pauzeren.

Alarmfase

De bekende neuropsychiater Theo Compernolle, die onderzoek doet naar de beperkingen van ons brein, schrijft in zijn boek BrainChains (brainchains.org) dat smartphones ons brein constant in alarmfase zetten. Daardoor werkt het niet efficiënt. Gemiddeld kijken we tot 150 keer per dag op onze smartphone. En uit ander onderzoek blijkt dat studenten die zich voorbereiden op hun examen, zich gemiddeld niet langer dan zes minuten kunnen concentreren op één taak. Niet verwonderlijk dat smartphones en studeren niet altijd samen gaan.
“Omdat we steeds meer applicaties op onze smartphones hebben en steeds meer jongeren er gebruik van maken, wordt het voor studenten steeds moeilijker zich te concentreren tijdens de blok”, zegt Patti Verdoodt, woordvoerster van Mobistar. “Met BlokBlock wil Mobistar de studenten ondersteunen tijdens de examenperiode en hen helpen hun concentratie te verhogen. Op het vergrendelde scherm tijdens de studieperiode of pauze verschijnt er een telkens een bemoedigende tekst.”
BlokBlock is gratis te downloaden in de Google Play-store, en is voorlopig alleen beschikbaar voor Android-gebruikers.