12/08/24 17:30

Corporate nieuws

Orange Belgium is er om diversiteit in tech te versnellen

Terug naar nieuws index
20 ondernemers met verschillende achtergronden beginnen aan 'BuD-IT' (Building Diversity in Tech), een programma van 12 maanden dat divers teamondernemerschap in België promoot door middel van een No-Code-training en ondersteuning bij het lanceren van een start-up. Het programma is het resultaat van een samenwerking tussen Orange, BeCode en Start it @KBC.
 
Hoewel studies hebben aangetoond dat diversiteit een sleutelfactor is voor samenwerking en innovatie binnen bedrijven, is er een gebrek aan diversiteit in het technologische ondernemerslandschap. Toch zijn diverse teams veerkrachtiger, innovatiever, creatiever en succesvoller. Daarom hebben Orange, BeCode en Start it @KBC de handen ineengeslagen om BuD-IT te creëren, het eerste Belgische 'No-Code' start-upprogramma. 
 
Het doel van BuD-IT is het ondersteunen van de oprichting van ondernemersteams die divers zijn qua leeftijd, geslacht, achtergrond en afkomst. Dit even innovatieve als inclusieve programma wil het Belgische technologische landschap transformeren door diversiteit en inclusie te promoten en tegelijkertijd concrete kansen te bieden voor ontwikkeling en tewerkstelling. 
 
De deelnemers zullen:
 
• technische vaardigheden ontwikkelen via No-Code* dankzij de nieuwe 6-weekse Starter Sprint van BeCode, gefinancierd door de Orange Foundation 
• coaching en persoonlijk mentorschap krijgen dankzij de ondersteuning van Start it @KBC 
• in contact komen met commerciële en financieringsmogelijkheden dankzij het Orange Fab start-up acceleratorprogramma 
• in contact komen met andere actoren van het ecosysteem 
 
Van idee naar start-up in 12 maand 
 
In de lente van dit jaar hebben mensen met verschillende sociaaleconomische achtergronden zich ingeschreven voor de gratis BeCode 6-weekse Starter Sprint die nu van start gaat. In de loop van zes weken zullen 20 geselecteerde deelnemers (50% vrouwen, 11 verschillende nationaliteiten) lessen op locatie volgen om No-Code tools te leren om software te bouwen, diensten te verkopen, producten te lanceren of een technologisch idee te ontwikkelen, allemaal zonder ook maar één regel code te schrijven. Bovendien zullen tegen het einde van dit jaar nog eens 75 mensen toegang krijgen tot de No-Code inhoud en oefeningen. 
 
De No-Code lessen zijn slechts de eerste stap van het traject voor de 20 deelnemers aan het BuD-IT programma. Op 9 en 10 oktober worden ze uitgenodigd om hun project te pitchen voor de Start it @KBC jury. De geselecteerden zullen de fundamenten van hun bedrijf verder ontwikkelen en profiteren van de ondersteuning van business coaches om hun project te laten groeien. 
 
In april 2025, na 6 maanden ondersteuning van Start it @KBC, kunnen de ondernemersteams zich aansluiten bij Orange Fab, de start-up accelerator van Orange. Daar zullen ze hun project commercieel ontwikkelen dankzij de kracht van het Orange-ecosysteem en de vele experts van het bedrijf. De deelnemers worden ook uitgenodigd om hun oplossingen te prototypen in het FabLab van het Orange Digital Center in BeCentral en om tot september 2025 te itereren met de coaches. 
 
Isabelle Vanden Eede, Chief Brand, Communication & ESG Officer bij Orange Belgium: “Orange zet zich in om de digitale kloof te dichten en een inclusiever en representatiever tech-ondernemerslandschap te creëren. We zijn daarom erg blij om deze jonge ondernemende geesten te verwelkomen in ons nieuwe BuD-IT-programma. Samen met onze partners BeCode en Start it@KBC is Orange er om hen de sleutels en de nodige vaardigheden te geven om de arbeidsmarkt te betreden en hun zakelijke dromen na te jagen.”
________________________________________

* No-Code democratiseert ondernemerschap door de technische en financiële barrières te verlagen die ondervertegenwoordigde individuen vaak ontmoedigen om hun zakelijke dromen na te streven. Het stelt ondernemers ook in staat om hun ideeën snel te testen en te valideren, zodat ze hun producten kunnen itereren en verfijnen op basis van feedback van klanten en marktinzichten.

https://youtu.be/q8uzKfKMNAM