Vandaag pakte Orange Belgium als eerste uit met een aantal echte use cases die gebaseerd zijn op de langverwachte 5G-technologie. In het bijzijn van Stéphane Richard, CEO van de Orange Groep, sloegen Orange Belgium en Nokia in Luik de handen in elkaar om het potentieel en de toekomstige toepassingen van 5G te demonstreren. Orange Belgium bevestigt zo zijn ambitie om de uitrol van de 5G-technologie voor zijn residentiële en professionele klanten zo snel mogelijk aan te vatten.
5G is de nieuwste generatie van mobiel internet. Ze is compatibel met alle voorgaande generaties (2G, 3G, 4G) en vult die ook aan. De nieuwe technologie brengt vele voordelen met zich mee op het vlak van snelheid, latency, betrouwbaarheid, schaalbaarheid, flexibiliteit, veiligheid, netwerkdekking en capaciteit. Dat opent de deur voor nieuwe toepassingen zoals virtual en augmented reality, critical IoT, slimme auto's, eHealth, industriële toepassingen enz. Daarenboven zal 5G bevorderlijk zijn voor de digitale transformatie in de meeste sectoren (o.a. gezondheid, transport, industriële productie). Denk maar aan slimme robots voor realtime-telechirurgie, autonoom transport en autonome voertuigen, industry 4.0 en slimme steden. Vandaag gaven Orange Belgium en Nokia een eerste demonstratie van 5G use cases in België.
Orange Belgium gelooft heel erg sterk in het potentieel van 5G voor de ontwikkeling van nieuwe diensten waar zowel burgers als bedrijven bij zullen gebaat zijn. De uitrol van 5G zal één van de grootste verwezenlijkingen in de telecomtechnologie zijn en dat de komende tien jaar. Om er een succes van te maken, moet er evenwel aan twee voorwaarden worden voldaan: het regelgevende en administratieve kader moeten worden aangepast en de operatoren moeten zwaar investeren om een naadloze dekking te garanderen waar nodig.
Orange en Nokia illustreren met hun 5G-demonstraties de mogelijkheden van 5G
Orange investeert intensief om zijn netwerk klaar te maken voor de nieuwe 5G-technologie, die vanaf 2020 uitgerold zou moeten worden. Vandaag gaf het samen met Nokia een eerste inkijk in de mogelijkheden van de technologie. In het Kasteel van Colonster in Luik pakten Orange en Nokia uit met vijf use cases die de mogelijkheden van 5G belichten. Behalve de snelheidstest waar Orange en Nokia een verwerkingscapaciteit van 6 Gbps bereikten in de 3.5GHz band (dat is de snelste speed test ooit gedemonstreerd in België), zijn het vooral die use cases die echt belangrijk zijn. Orange en Nokia stelden als eerste in Belgiëde volgende toepassingen voor:
Een holografisch concert live in 3D: een realtime 3D-videoreconstructie van een concert, ontwikkeld door Nokia en MimesysVB, werd via 5G als een 3D-hologram de virtuele wereld (VR) in gestuurd;
Live 360° camera en streaming via virtual realitybrillen: gebruikers met een VR-headset op bekeken video's met een panoramisch zicht. Die beelden werden gemaakt met een 360° camera en verstuurd via 5G. Het resultaat was een 8K live-video. De camera was uitgerust met 8 sensoren en microfoons voor een onvoorstelbaar mooie beleving van het Kasteel van Colonster en zijn omgeving.
Robots met gevoel voor evenwicht: drie robots hielden samen één plateau vast en moesten terwijl ze voortdurend in beweging waren, een balletje op dat plateau in evenwicht houden. Deze demonstratie toonde welke plaats 5G kan hebben in de 'fabriek van de toekomst', waar 5G het machines mogelijk zal maken om onderling en in realtime met elkaar te communiceren, dankzij de beperkte latency en de enorme betrouwbaarheid.
Autonome auto's: de interactieve demonstratie toonde het belang van latency voor de onderlinge communicatie tussen autonome auto's om het verkeer te stroomlijnen. Spelers reden met speelgoedautootjes rond op een circuit en ervoeren het verschil wanneer ze verbonden waren via 3G, 4G of 5G.
Sector 1, het professionele esports-team van België dat gesponsord wordt door Orange Belgium, verbond 3-spelcomputers met 5G om League of Legends, Hearthstone en FIFA 18 te spelen. De lage latentie van de 5G-technologie geeft de spelers een geweldige ervaring en tilt mobiele videogames naar een hele andere dimensie.
Het netwerk van Orange is klaar voor 5G
Stéphane Richard, CEO van de Orange Groep: "Ik ben heel blij dat ik in Luik getuige kon zijn van deze mijlpaal voor Orange Belgium. We hadden de voordelen van 5G al gedemonstreerd in Barcelona op het Mobile World Congress eerder dit jaar en we werken nauw samen met de normaliseringsinstellingen om de 5G-technologie te ontwikkelen. We zijn vastberaden om de 5G-netwerken met gestandaardiseerde, onderling compatibele en geavanceerde machines en functies over heel Europa uit te rollen."
Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium, voegt daaraan toe: "We zijn bijzonder trots dat we hier, in Luik, als eerste echte 5G use cases kunnen tonen die verder reiken dan een simpele speed test. De door ons getoonde 5G-voordelen voor de consument zijn een hoge capaciteit, een hoge betrouwbaarheid en een lage latency connectiviteit. Residentiële consumenten zullen dankzij 5G nog meer video's in erg hoge definitie kunnen bekijken en zich nog meer kunnen onderdompelen in realtime AR- en VR-ervaringen. Professionele gebruikers zullen we met 5G speciale en op maat gemaakte connectiviteit kunnen aanbieden die voldoet aan de speciale vereisten van nieuwe innoverende toepassingen zoals draadloze productie, realtime automatisering, Internet of Things, autonome voertuigen, chirurgie op afstand, slimme steden enz.. Met de steun van de Orange Groep, één van de leidende telecomoperatoren wereldwijd, is Orange Belgium absoluut klaar voor 5G."
Marc Rouanne, President van Mobile Networks bij Nokia, zei: "Via een 3D holografische demo van een live concert laten we het potentieel van 5G zien: een virtual en augmented reality-ervaring. We zijn blij om samen met Orange de verschillende diensten te kunnen presenteren die de mogelijkheden van hoge gegevenssnelheid, enorme connectiviteit en supergevoelig, betrouwbaar 5G-netwerk aantonen."