19/10/23 11:46

Corporate nieuws

Orange Belgium versterkt samenwerking met Belgisch ecosysteem van start-ups en techtalenten dankzij Orange Ventures

Terug naar nieuws index

Orange Belgium wil de favoriete tech & telecom werkgever worden in België, een belangrijke pijler in zijn ‘Lead the Future’-strategie. Om deze ambitie kracht bij te zetten, verwelkomt de operator Orange Ventures, het durfkapitaalfonds van Orange dat techtalenten en het lokale technologische ecosysteem in België een extra duwtje in de rug wil geven door er gericht in te investeren. Orange Ventures heeft een beheerd vermogen van 350 miljoen euro en is van plan om zich meer op België te focussen. Van de 25 beoordeelde dossiers stelden 8 start-ups hun oplossing voor aan Orange Ventures en investeringspartners. Bij fondsenwerving kan Orange Ventures hen toegang geven tot het open-innovatie-ecosysteem en de technologische en commerciële expertise van de Orange Groep.

Orange Ventures is vastberaden te investeren in innoverende start-ups die actief zijn in de domeinen die van strategisch belang zijn voor Orange en andere domeinen die nog niet op hun radar staan. Met een beheerd vermogen van 350 miljoen euro behoort Orange Ventures tot de grootste durfkapitalisten in Europa. Hun investeringsstrategie is erop gericht techbedrijven die de wereld willen veroveren te helpen, innovatie te stimuleren en bij te dragen aan nieuwe duurzame en verantwoorde businessmodellen. Dat Orange Ventures nu dus ook naar België komt, kondigt een nieuwe mijlpaal aan in de Lead the Future-strategie die Orange Belgium voert om de favoriete werkgever in de tech en telecom te worden en techtalenten op te leiden door in te zetten op interne leertrajecten en externe partnerships.

Waarom België?

Orange Ventures wil zijn aanwezigheid versterken in alle Europese landen waar Orange actief is. De intrede van Orange Ventures in België biedt het fonds de kans om in contact te komen met de pioniers van de toekomst, ze financiële steun te geven en bij te dragen aan hun internationale groei. De focus ligt specifiek op mature bedrijven met een zeer groot groeipotentieel in de volgende domeinen: Network & IT, B2B SaaS, Data, AI, Cybersecurity, Fintech, eHealth, Industry 4.0, Content, Marketplaces enz. Daarnaast investeert Orange Ventures in start-ups die meteen een verschil maken in klimaat- en zorgtechnologie, circulaire economie en inclusie. België is een bepaald interessant geval omdat Orange Belgium niet meer weg te denken is uit het technologische ecosysteem, met name dankzij Orange Fab BeLux, het acceleratorprogramma voor start-ups, en de 5G Labs.

Orange Fab, dat actief is in 20 landen wereldwijd, en Orange Ventures werken zij aan zij. Ze bestuderen samen de markt en opkomende start-ups. Beide programma's streven ernaar de groei van Belgische start-ups actief te ondersteunen en waarde te creëren door bruggen te bouwen en partnerships aan te gaan met het ecosysteem van Orange. Orange Ventures hakt uiteindelijk de knoop door om te investeren en zet de investeringen in gang, telkens met aandacht voor het beleid dat door het bedrijf werd uitgestippeld. Door bij te dragen aan het verhaal dat Orange Ventures in België wil schrijven, hoopt Orange Belgium snel het eerste durfkapitaal naar de door Orange Fab geselecteerde start-ups te zien stromen.

Start-ups die in contact willen komen met het investeringsteam van Orange Ventures kunnen dat via Orange Fab of rechtstreeks via de website van Orange Ventures.

Een efficiënt partnership waar iedereen bij wint

De nieuwste fase in deze samenwerking werd ingeluid in de hoofdzetel van Orange Belgium, met een pitchronde waarin 8 start-ups, die voldeden aan de door Orange Ventures gestelde criteria en die door Orange Fab BeLux gescout werden, de kans kregen om hun oplossing aan potentiële investeerders voor te stellen. Orange Belgium en Orange Ventures hopen dat deze toenadering zal leiden tot toekomstige investeringen en dat Orange Belgium lokale start-ups hierdoor nog meer zal kunnen steunen.

Werner De Laet, Chief Enterprise & Innovation Officer bij Orange Belgium: “Met deze samenwerking tonen we echt wat Open Innovation is. Dat is een unieke aanpak die gestoeld is op win-winpartnerships, waarbij grote bedrijven innovatieve technologie van start-ups gebruiken en start-ups toegang krijgen tot het klantenbestand en de expertise van grote bedrijven. Orange Belgium streeft ernaar de favoriete werkgever in de tech en telecom in België te worden en techtalenten op te leiden door in te zetten op interne programma's en externe partnerships. Dat Orange Ventures zijn activiteit verder uitbouwt in België is een nieuwe mijlpaal in onze Lead the Future-strategie.

Mathieu de La Rochefoucauld, Managing Partner bij Orange Ventures: “Wat Orange Ventures anders maakt als Venture Capital is de zakelijke toegevoegde waarde die we onze start-ups bieden door de samenwerking die we kunnen aangaan met de Orange Groep. De operationele partners van Orange Ventures helpen start-ups en Orange om samen te werken. Dat is een enorme kracht voor portfoliobedrijven en ruimt effectief een van de grootste obstakels in dit soort samenwerking uit de weg. We dichten dus eigenlijk de kloof tussen twee partijen met een verschillende cultuur. We vervullen de rol van gids.

Over Orange Ventures

Met een beheerd vermogen van 350 miljoen euro is Orange Ventures vastberaden te investeren in innoverende start-ups die actief zijn in de domeinen die van strategisch belang zijn voor Orange (netwerk & cloud, digitale transformatie, cybersecurity en fintech) en andere domeinen die nog niet op hun radar staan (e-gezondheid, content, gaming en VR, B2C en marktplaatsen). Met Orange Ventures Impact rolt Orange Ventures ook initiatieven uit die gericht zijn op de regio Afrika en Midden-Oosten. Orange Ventures is een team van 20 man dat, met de steun van de Orange Groep, de start-ups waarin ze investeren toegang verleent tot de expertise van de Groep en de kans geeft om synergieën op te zetten met de vele business units van de Groep en zijn 287 miljoen klanten in 26 landen (cijfers op 31 december 2022). Voor meer informatie, ga naar ventures.orange.com of volg ons op Twitter: @Orange_Ventures.