19/01/23 14:18

Corporate nieuws

Digitale inclusie: een belangrijke uitdaging die Orange Belgium serieus heeft aangepakt, zo blijkt uit de resultaten van 2022

Terug naar nieuws index

 

Nu het seizoen van jaarverslagen is geopend, blikt Orange Belgium terug op zijn sociale resultaten. Vanuit de overtuiging dat digitale inclusie een cruciale factor is voor sociale en financiële inclusie, heeft de telecomoperator zijn inspanningen voortgezet om concrete resultaten te behalen. Zo zette het vorig jaar een gestructureerd programma op met onder andere het Orange Belgium Fonds en het Orange Digital Center. Dit engagement voor een betere samenleving uit zich ook via het duurzame “Re-programma”.

 • 1.119 mensen kregen een opleiding in 2022, waarvan 57% vrouwen in FabLab-workshops.
 • 14 start-ups kregen een boost.
 • 200 sociaal kwetsbare kinderen kregen een geavanceerde digitale opleiding.
 • 265.444€ werd ingezameld voor programma’s gericht op digitale inclusie voor kinderen en voor verschillende projecten rond sociale verantwoordelijkheid in België.
 • 300 kwetsbare burgers, vluchtelingen of senioren kregen begeleiding via digitale programma's.
 • En nog veel meer...

 

"Digitale uitsluiting is een serieus probleem dat we met serieuze middelen willen aanpakken."

"Digitale uitsluiting is geen fancy uitdrukking om het gestuntel van grootouders op sociale media aan te kaarten. Het is een echt probleem dat meer dan de helft van de Belgische bevolking treft, met ernstige gevolgen voor hun sociale en financiële inclusie. Een serieus probleem dat we met serieuze middelen willen aanpakken", verklaart Isabelle Vanden Eede, Chief Brand, Communication & CSR Officer bij Orange Belgium. Afgelopen zomer onthulde de Koning Boudewijnstichting[1] in haar laatste Barometer Digitale Inclusie dat 46% van de Belgen digitaal kwetsbaar is: een cijfer dat betrekking heeft op alle leeftijdsgroepen in de samenleving, maar vooral op de lager opgeleide bevolking.

1.119 mensen opgeleid. 200 sociaal kwetsbare jongeren ondersteund.

In november 2022 ondertekende Orange Belgium het DigitAll-charter waarmee het zijn engagement om voortdurend te investeren in de verbetering van de digitale inclusie in België kracht bij zet. En inderdaad, 2022 was een jaar met structurele en consistente vooruitgang, met name rond 3 actiepunten (nota aan de redactie: zie onderaan het persbericht voor meer concrete cijfers):

 • Het Orange Digital Center, gevestigd op de digitale campus BeCentral in Brussel, biedt gratis digitale ondernemersopleidingen aan, toegankelijk voor iedereen. Vorig jaar kregen zo ruim 1.119 mensen een opleiding en werden 14 start-ups ondersteund.
 • Het Orange Belgium Fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en heeft tot doel concrete hulp te bieden aan verenigingen die zich in het veld actief inzetten voor digitale inclusie. Via verschillende sponsor- en donatieprojecten willen we tegen 2023 een positieve impact hebben op niet minder dan 4.000 kinderen, jongeren en kwetsbare personen in België en ongeveer 2.000 huishoudens en scholen in het buitenland. In 2022 werden meer dan 1.300 powerbanks geschonken. In 2023 volgen 700 laptops. Daarnaast organiseerden we fondswervende events met onze klanten en medewerkers. Er werd onder meer 265.444€ ingezameld voor zowel programma’s gericht op digitale inclusie voor kinderen als voor diverse projecten rond sociale verantwoordelijkheid in België.

Duurzame IT versnellen dankzij het Re-programma

Met de ondertekening van het Sustainable IT-Charter en het ISIT-lidmaatschap in 2022 wilde Orange Belgium zijn engagement bekrachtigen om zijn digitale praktijken te evalueren en voortdurend te verbeteren en ze zo duurzaam mogelijk te maken. Dit engagement voor een duurzamere IT komt voornamelijk aan bod in het Re-programma, dat zelf bestaat uit 4 strategische pijlers: Repair, Recycle, Refurbish en Return.

In 2022 werden ongeveer 33.000 toestellen ingezameld, waarvan ongeveer een derde nog waardevol was, terwijl de overige twee derden werden gerecycleerd.

"Als belangrijke speler in de Belgische economie vinden we dat we iets moeten teruggeven aan de maatschappij en de daad bij het woord moeten voegen voor een langdurige impact. Onze engagementen voor een meer inclusieve en respectvolle samenleving verlopen dus volgens een gestructureerde aanpak, zodat onze visie echt positieve en sterke resultaten oplevert", besluit Isabelle Vanden Eede, terwijl ze nu al uitkijkt om de extra mile te gaan in 2023.

--- WE WALK OUR TALK, ZO BLIJKT OOK UIT ONZE CIJFERS ---

OVER HET ORANGE DIGITAL CENTER

 • In 2022 kregen 1.119 mensen een opleiding, waarvan 57% vrouwen in FabLab-workshops.
 • Het centrum biedt 20 verschillende opleidingen aan en heeft tot nu toe 48 trainingen opgezet.
 • 14 start-ups kregen een boost.

Bekijk alle details via: https://orangedigitalcenter.be

OVER HET ORANGE BELGIUM FONDS

3 sponsorprojecten

 • 42 jongeren in institutionele zorg maakten objecten met behulp van computergestuurde machines in het FabLab, onze digitale productiewerkplaats in Brussel. Daar worden gratis cursussen aangeboden om te leren werken met machines zoals de 3D-printer.
 • 200 sociaal kwetsbare kinderen kregen een geavanceerde digitale opleiding in het kader van de leerprogramma's van weekendscholen in Brussel bij NGO TADA (ToekomstATELIERdelAvenir).
 • 300 kwetsbare burgers, vluchtelingen of senioren werden begeleid door de Antwerpse vereniging Digidak. Een reeks van meer dan 50 train-de-trainer-sessies ging begin december 2022 van start en zal over 2023 verder uitgerold worden.

Verschillende schenkingen van refurbished computers...

...in België

 • Via het Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés, in Brussel en Wallonië, hebben we 75 vluchtelingen van IT-apparatuur voorzien om hun administratieve taken, zoals de zoektocht naar huisvesting, werk, enzovoort, te vergemakkelijken. Vanaf december 2022 krijgen meer dan 3.000 mensen een wifiverbinding om in contact te blijven met hun familie en vrienden in hun thuisland.
 • Na de overstromingen in de zomer van 2021 hebben we in de regio Luik samengewerkt met de vereniging Côté Solidarité om de slachtoffers te voorzien van refurbished computers en meubilair.
 • 40 refurbished computers werden geschonken aan de BeCentral Foundation. Ze werden gebruikt tijdens codeer- en improvisatiekampen die volledig gratis waren ten voordele van 700 kinderen tussen 8 en 12 jaar in Brussel, Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik.

... in het buitenland

 • 1.300 powerbanks werden aan Polen geleverd om Oekraïense vluchtelingen te helpen in contact te blijven met hun familie.
 • In 2023 zullen 700 refurbished computers worden geschonken aan Oekraïense scholen en ziekenhuizen in oorlogsgebieden, als antwoord op het initiatief "Laptops voor Oekraine" van de Europese Commissie.

Bekijk alle details via volgende link: https://corporate.orange.be/nl/fonds

OVER DE INITIATIEVEN VAN ORANGE VOOR FONDSENWERVING

We riepen onze klanten op om hun krachten te bundelen via een reeks fondswervende activiteiten. Dat leverde hartverwarmende resultaten op:

 • 265.444€[2] werd ingezameld voor programma’s:
  • 83.834€ om een nieuw bos van 37.000m2 aan te planten;
  • Donatie van 118.532€ om een nieuw natuurreservaat te kopen;
  • Donatie van 63.078€ om digitale inclusie te steunen.
 • 10.000€ werd ingezameld voor projecten ter ondersteuning van migranten en vrijwilligers in België tijdens het Orange Thank You-loyaliteitsprogramma aan het einde van het jaar.

 

[1] https://media.kbs-frb.be/nl/media/9837/Digitale%20Inclusie.%20Barometer%20Digitale%20Inclusie%202022

[2] https://corporate.orange.be/nl/news-medias/orange-belgium-zegt-thank-you-aan-zijn-klanten-die-het-getrouwheidsprogramma-orange