Het Internet of Things (IoT) biedt steeds meer mogelijkheden, in België en de rest van de wereld. Omdat Orange Belgium zijn positie als marktleider verder wil verstevigen, nam het de beslissing om te investeren in de nieuwe Mobile IoT-technologieën die gebaseerd zijn op de internationale 'Narrow Band-IoT' (NB-IoT) en 'LTE-M'-standaarden.
Vandaag kondigde Orange aan dat het in 2017 NB-IoT en LTE-M zal implementeren op zijn mobiel netwerk. De LTE-M en NB-IoT-technologieën, algemeen bekend als Mobile IoT, zijn Low Power Wide Area (LPWA) cellulaire netwerklagen die ervoor zorgen dat miljoenen alledaagse objecten kunnen verbonden worden met het Internet of Things (IoT).
Low Power Wide Area-technologieën bieden heel wat voordelen wanneer ze objecten met het Internet of Things connecteren, zoals een energiezuinige connectiviteit die ervoor zorgt dat de batterij van de geconnecteerde apparaten tot 10 jaar langer meegaat. Bovendien is de kost van de radiomodule waarmee de apparaten zijn uitgerust, zeer laag.
Maar de Mobile IoT-technologieën die Orange zal implementeren bieden nog heel wat extra voordelen:
Zij zorgen voor een communicatie in twee richtingen tussen object en netwerk;
Bovendien profiteren ze van de best mogelijke mobiele dekking (tot +20 dB ten opzichte van 2G/4G-dekking), waardoor het signaal aanzienlijk dieper in gebouwen binnendringt;
Er is tevens de zekerheid van connectiviteit in het buitenland (roaming) op de Mobile IoT-netwerken van andere operatoren;
En het is de veiligste oplossing betreft IoT-connectiviteit omdat het om een gereglementeerd spectrum gaat. Bovendien zorgt een simkaart voor een beveiligde connectiviteit dankzij de unieke authenticatie. Ook de gegevens op het netwerk worden versleuteld.
De uitrolling van beide technologieën gebeurt door een simpele software upgrade op het bestaande 4G-netwerk van Orange dat vandaag 99.8% van de Belgische populatie dekt. Dat betekent dat Mobile IoT haast meteen een nationale dekking zal hebben.
Mobile IoT zal fungeren als een catalysator voor bedrijven die dingen willen connecteren die tot voor kort niet te connecteren waren met de bestaande technologieën. Consumenten zullen een brede waaier aan nieuwe producten, diensten en applicaties ontdekken die mogelijk worden dankzij Mobile IoT.
De keuze voor 'Mobile IoT' technologie is future proof want volledig in lijn met de toekomstige evolutie richting 5G. Men zal dan objecten kunnen connecteren die uiterste betrouwbaarheid vereisen, zoals de controle van kritische apparaten op afstand en procesautomatisering.
Het Mobile IoT-netwerk (NB-IoT en LTE-M) van Orange zal in de loop van de eerste helft van 2017 operationeel zijn en wordt datzelfde jaar nog op landelijk niveau uitgerold. In eerste instantie zal het netwerk gebruikt worden om testen te realiseren voor Orange, zijn partners en businessklanten. De commerciële lancering volgt in de tweede helft van 2017.