22/09/23 10:03

Corporate nieuws

Orange Belgium selecteert start-ups Builtwins, Shayp en Trigrr voor de zesde editie van Orange Fab, dat in het teken staat van slimme steden

Terug naar nieuws index

Gisteren vond in BeCentral in Brussel de zesde editie van het Orange Fab-acceleratorprogramma voor start-ups plaats. Na een grondige preselectie en pitchronde werden Builtwins, Shayp en Trigrr door een jury gekozen om gedurende zes maanden deel te nemen aan het acceleratorprogramma, dat als doel heeft een duurzame zakenrelatie op te bouwen tussen Orange Belgium en de start-ups en de ontwikkeling van technisch talent te stimuleren. Dit jaar sloeg Orange Fab voor het eerst de handen in mekaar met twee hoofdpartners – IRISnet en Paradigm – om een antwoord te vinden op de vraag: "Hoe openbare gebouwen slimmer maken om hun milieu-impact te verkleinen en het comfort van de gebruikers te verzekeren?".

Technisch talent stimuleren via win-winpartnerships

Orange Fab zette het eerste acceleratornetwerk ter wereld op dat gericht is op bedrijven. Wereldwijd heeft Orange acceleratorprogramma's lopen in 20 landen, verspreid over vier continenten. Van de 276 start-ups die zich sinds 2016 in België kandidaat stelden, werden er 16 geaccelereerd. Vijf ervan tekenden een partnerovereenkomst. Start-ups die zich aansluiten bij het Orange Fab-acceleratorprogramma krijgen aangepaste begeleiding van het team dat hun is toegewezen, op maat van hun behoeften en zakelijke prioriteiten. De start-ups worden opgenomen in het ecosysteem van Orange en kunnen met al hun vragen terecht bij Orange-experts in diverse domeinen: juridisch, marketingtechnisch, communicatief of technisch. Orange brengt de start-ups in contact met zijn B2B- en B2C-klanten en ondersteunt ze in hun internationalisering. Na zes maanden, als blijkt dat de samenwerking met de start-up aan weerszijden toegevoegde waarde creëert, kan de vruchtbare samenwerking leiden tot een commercieel partnership.

Slimme openbare gebouwen om de milieu-impact te verkleinen als bijkomende focus

Voor deze zesde editie werd het concept herdacht met, voor het eerst, twee hoofdpartners: IRISnet en Paradigm. Samen selecteerden ze drie start-ups om samen met Orange Belgium gebouwen slimmer te maken om hun impact op het milieu te verkleinen en het comfort van de gebruikers te verzekeren. De bedoeling is om in 6 maanden tijd samen, en met de steun van IRISnet en Paradigm, een innovatieve oplossing te ontwikkelen voor openbare gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als dit proof of concept (POC) warm wordt onthaald, kan het partnership naar andere gebouwen en markten worden uitgebreid.

Baanbrekende start-ups in uiteenlopende domeinen

De Orange Fab Pitch Contest was toegankelijk voor alle veelbelovende Belgische start-ups met een bijzondere focus op slimme steden en hun gebouwen, en met een plan om ze beter te maken.

Dit zijn de zes start-ups die het, dankzij hun vermogen om openbare gebouwen slimmer te maken om zo hun milieu-impact te verkleinen en het comfort van de gebruikers te verzekeren, tot in de finale schopten:

  • CrowdScan: gebruikt zijn gepatenteerde sensortechnologie op basis van lage-energie radiogolven om nauwkeurig en in real time mensenmassa's te tellen, wat resulteert in een vlot en goed geïnformeerd crowdmanagement.
  • Trigrr: een besturingssysteem voor de bouw (Building Operating System) dat alle vastgoedtechnologieën verenigt om nog gebruikersvriendelijker en efficiënter te werken.
  • FixForm: het snelste en eenvoudigste platform om gebouwen en eigendommen in een goede, veilige en propere staat te houden.
  • Builtwins: verleent diensten die ervoor zorgen dat de verwarming, koeling en ventilatie in gebouwen op een zo intelligent mogelijke manier werken.
  • Snugr: een gebruiksvriendelijke en makkelijk te installeren oplossing voor warmtebeheer en -optimalisatie voor eigenaars van gebouwen en facilitymanagers die het comfort van de gebruikers willen opkrikken en het warmteverbruik met 40 % willen terugdringen.
  • Shayp: een SaaS-bedrijf dat AI en het IoT inschakelt om het waterbeheer te optimaliseren en dat facilitymanagers helpt om minder water te verbruiken, lekken te voorkomen en geld te besparen.

Na lang beraad viel de keuze op Builtwins, Shayp en Trigrr.

"Orange Fab streeft ernaar professionele samenwerkingen uit de grond te stampen waar iedereen bij wint: de start-ups in België en de spelers in het ecosysteem van Orange", aldus Werner De Laet, Chief Enterprise & Innovation Officer van Orange Belgium. "We helpen start-ups om te groeien en hun targets te halen, door ze op maat te begeleiden (workshops, opleidingen enz.), door ze de kans te geven alle mogelijkheden van de Orange Group te benutten en door ze op onze vaste en mobiele multigigabitnetwerken toe te laten, waar er geen grenzen zijn aan wat mogelijk is. Daarnaast krijgen ze toegang tot waardevolle zakelijke inzichten en onze distributiekanalen. Samen met hen kunnen we het internationale netwerk van de Orange Group benutten."

Laurent Bouty, Chief Technical Officer van IRISnet: "Doordat we mee onze schouders onder het zesde seizoen van Orange Fab zetten, dat in het teken staat van slimme steden, komen we in contact met start-ups die, net als IRISnet, innovatieve technologische oplossingen ontwikkelen om de levenskwaliteit van stadsbewoners te verbeteren via een meer geconnecteerd, collaboratief en efficiënt stadsbeheer."

Marc Van den Bossche, Deputy Managing Director van Paradigm en lid van de pitchjury, besluit: "Dit partnership zal de kloof dichten tussen werelden die maar weinig van mekaar afweten: innovatieve en ambitieuze Belgische start-ups aan de ene kant, en de overheidssector aan de andere kant. Door Paradigm op te nemen in de verkennende fase van nieuwe projecten en door een concrete case te bieden om op te werken, namelijk de Iris Tower, helpen we start-ups zodat ze in de toekomst beter kunnen inspelen op veranderingen in de manier waarop gebruikers werken (welzijn, registratie en controle van de omgevingstemperatuur, luchtkwaliteit, verlichting, lawaai, enz.) en op veranderingen in de diensten die aan dit gebouw zijn gekoppeld (onderhoud, bezettingsgraad, energie-efficiëntie, netheid, enz.)".

Meer informatie is te vinden op www.orangefab.be

 

Over IRISnet

IRISnet is een vennootschap met besloten aansprakelijkheid die gegroeid is uit een publiek-private samenwerking (PPS) tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Paradigm en Orange Belgium. Haar missie bestaat erin haar klanten te inspireren, te connecteren en te begeleiden in een slim ecosysteem.

IRISnet is verantwoordelijk voor de uitbreiding van het breedband glasvezelnetwerk op het grondgebied van het Gewest en levert verwante telecommunicatiediensten om een betere communicatie aan te bieden en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een smart city te maken.

Voor meer informatie: www.irisnet.brussels/fr - www.irisnet.brussels/nl

Over Paradigm

Paradigm staat als gewestelijke operator voor digitale transitie en technologische innovatie ten dienste van de openbare besturen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest én van de burger. Paradigm speelt een proactieve rol als beheerder en leverancier van de ICT-dienstencatalogus en hecht veel waarde aan samenwerking. Het volgt technologische en juridische ontwikkelingen op de voet om te anticiperen op de behoeften van zijn klanten.