De Gezinsbond, één van de mede-initiatiefnemers van de rondetafel wijst op het belang van een dubbele aanpak in de bescherming van minderjarigen. Enerzijds is het nodig hen te beschermen tegen een aantal fenomenen zoals ongeschikte websites, cyberpesten via gsm, etc. Anderzijds is het nodig jongeren en ouders te sensibiliseren rond veilig technologiegebruik, via initiatieven zoals
www.gezinsbond.be/veiligonline en via
www.saferinternet.be . Om alle partijen aan het woord te laten in dit belangrijke toekomstdebat, lanceert de Gezinsbond vandaag een online-discussieforum over de bescherming van minderjarigen op het internet.
Op
http://gezinsforum.gezinsbond.be wordt aan ouders en andere betrokkenen gevraagd: ‘Vindt u dat er een zwarte lijst met ongeschikte websites voor minderjarigen moet gemaakt worden?.’
Mobistar, die met de organisatie van deze rondetafel het debat rond de bescherming van minderjarigen inzake gsm-gebruik wil stimuleren, stelt een ‘child profile’ voor op de portaalsite Orange World. Hiermee krijgen bezoekers enkel nog toegang tot een lijst van websites waarvan de inhoud geschikt is voor minderjarigen.
Daarnaast brengt Mobistar vandaag ook een praktische gids uit over gsm-gebruik bij tieners. De gids is vanaf morgen gratis te krijgen in alle Mobistar Centers of te downloaden via de Mobistar website. Deze gids bevat tips voor ouders en tieners rond sociale netwerken, het versturen van video’s/foto’s via de gsm, chatrooms, pesten per gsm, valse noodoproepen en betaaldiensten (spelletjes, ringtones,etc.).
Deze gids is nodig omdat ouders te weinig stilstaan bij het gsm-gebruik van hun opgroeiende tieners. De meesten respecteren de privacy van hun kinderen als het gaat om de inhoud van telefoongesprekken, sms’jes en gebruik van internet via gsm en hebben dus ook weinig zicht op de impact ervan. De gids wil ouders wijzen op een aantal risico’s maar laat het aan hen over om al dan niet regels op te leggen.
Minderjarigen vormen een groeiende groep gsm-gebruikers, de leeftijdsgrens voor de eerste mobiele telefoon ligt op 10-11 jaar. De meeste tieners gebruiken hun toestel vandaag vooral voor het versturen van sms’jes en geven aan dat dit hun relatie met de familie heeft verbeterd. Maar ook andere gsm-diensten (belspelletjes, loterijen, downloaden van muziek, etc.) worden meer en meer gebruikt. Zo’n 75 % van de 14-jarigen zou een eigen weblog hebben, waarop ze foto’s en filmpjes plaatsen die gemaakt worden met hun gsm.
Bescherming van minderjarigen werd door consumentenorganisaties, ngo’s, regulatoren en Europese politieke besluitvormers onlangs geïdentificeerd als de 2e grootste uitdaging voor telecomoperatoren voor de komende jaren (KPMG, 2006).
Sinds begin juni 2008 kunnen bezorgde ouders bij Mobistar inkomende en uitgaande oproepen op bepaalde telefoonnummers, gsm-diensten en websites blokkeren. Dit kan bovendien gratis en via aanvraag bij de klantendienst op 5000/5100. De hele sector (GOF-platform) voerde op 15 maart 2008 reeds een ‘double opt-in’ systeem in. Abonnees moeten elke bestelling van diensten via gsm voortaan 2 keer bevestigen.
Staatssecretaris voor het Gezin Melchior Wathelet, die de openingstoespraak deed tijdens het rondetafelgesprek zei:
“Communicatie is een maatschappelijke zaak die wisselingen, solidariteit en vooruitgang mogelijk maakt. De GSM zoals elke nieuwe technologie brengt het beste en het slechtste mee. Dit vereist zelf-regulering en bescherming van de zwaksten, zoals bijna alle maatschappelijke mechanismen. Een self-regulation systeem georganiseerd door de operatoren samen met vertegenwoordigers van de consumenten lijkt mij een positieve aanpak. Wordt het niet zo georganiseerd, dan zal de Staat waarschijnlijk die rol moeten opnemen. “ Wathelet maakte ook gebruik van de gelegenheid om te herhalen dat het portaal ten dienste van het gezin
www.degezinnen.be binnenkort weer bijgewerkt zal worden.