Orange Belgium is door de Federale Overheidsdienst Economie geselecteerd om 11 Belgische proefprojecten uit te voeren die door 5G worden ondersteund en die in 2023 en 2024 zullen lopen. Daarmee beantwoordde Orange Belgium aan de projectoproep van FOD Economie om de creatie van nieuwe initiatieven omtrent 5G aan te moedigen. Het doel is om de uitrol en de implementatie van 5G-gebruikssituaties in België te versnellen. De projecten zijn geselecteerd door een jury bestaande uit onder meer het kabinet-De Sutter, FOD Economie, BIPT, BOSA en Belspo.
Meer dan ooit verwachten bedrijven en ondernemingen dat telecomproviders niet alleen connectiviteit op kantoor en op afstand aanbieden, maar ook een breder scala aan diensten en begeleiding bij nieuwe toekomstbestendige technologieën. In die context stelt Orange Belgium, in consortium met verschillende privébedrijven en/of openbare diensten, 11 projecten voor die gebruik maken van zijn 5G stand-alone technologie. Deze verschillende projecten tonen aan hoe 5G voordelig kan zijn voor bedrijven en consumenten in verschillende sectoren zoals de gezondheidszorg, transport en logistiek, audiovisuele productie, militaire defensie en openbare veiligheid, productie, slimme steden, enz. Dankzij deze initiatieven kan Orange Belgium de innovatie met lokale actoren vergemakkelijken en het volledige 5G-potentieel demonstreren op basis van zijn state-of-the-art nationaal netwerk. Orange Belgium wil tegen 2023 40% van de bevolking van 5G voorzien en 90% tegen 2025.
De 11 5G-projecten Tdie in samenwerking met Orange Belgium gerealiseerd zullen worden, zijn:
- Mobiele chirurgische samenwerking en assistentie van overal: Barco Nexxis live is een softwareoplossing waarmee externe deskundigen in realtime kunnen communiceren met chirurgen en het team in de operatiekamer. 5G zal toegang bieden tot alle gegevens en beelden in de operatiekamer en laat de externe deskundige toe om via video, maar ook via annotaties, te communiceren en instructies te geven.
- Flanders Smart Fieldservices 4 Emergency assistance, healthcare and public safety: e-BO Enterprises, POM West-Vlaanderen, Jan Yperman Ziekenhuis, Howest, KU Leuven en Orange Belgium analyseren verschillende toepassingen van 5G op het vlak van hulpdiensten, de gezondheidszorg en de openbare veiligheid.
- Flanders Smart Fieldservices 4 Unmand Inland Shipping: Een consortium tussen Seafar, POM West-Vlaanderen, e-BO Enterprises en Orange Belgium zal 3 'watertrucks' uitrusten met 5G en de mogelijkheden van de kapitein op afstand optimaliseren via Virtual Reality.
- Op afstand bediend containerbinnenvaartschip: Seafar en Orange Belgium hebben samen de ambitie om het huidige netwerk te benchmarken naar een 5G SA-capaciteit met een verhoogde bandbreedte, dekking en latentie. Het doel is om verschillende op afstand bediende binnenschepen voor containervervoer op het Albertkanaal uit te rusten, met de optie om de technologie later uit te breiden naar een grotere vloot.
- Flexproductie: EVS Broadcast Equipment zal samen met Orange Belgium een audiovisuele productiestroom op afstand over 5G tot stand brengen tussen de evenementenlocatie en het gecentraliseerde productiecentrum. Dat zal de flexibiliteit van producties op afstand verhogen en de kosten en milieu-impact verminderen.
- Communiceren zonder grenzen: i-mens & Orange Belgium zullen een 5G-netwerk opzetten om prioritaire oproepen voor thuiszorgmedewerkers te verzekeren. Deze instant communicatie ondersteunt anderstalige medewerkers om te communiceren met behulp van vertaalsoftware en videocalls met live vertaalde transcripties. Zij kunnen hiermee communiceren met hun collega's en begeleiders of cliënten.
- Slimme Stad – Een slimme stad is een veilige stad: Securitas zal, in samenwerking met Robovision en Orange Belgium, draadloze 5G-connectiviteit gebruiken om toegang te krijgen tot beelden vanuit meerdere hoeken om zo bij te dragen tot een verbeterd ‘situationeel bewustzijn’, ‘menigtecontrole’ en ‘mobiliteit’.
- 5G voor industriële drone-inspecties: SkyeBase en Orange Belgium willen samen drone-inspecties van industriële infrastructuur ontwikkelen op een veilige, efficiënte en kwaliteitsvolle manier met behulp van 5G.
- 5GENIBUS: TRES.city, Keysight Technologies en Orange Belgium werken samen om een 5G-gebruikssituatie te realiseren voor autonome en geconnecteerde voertuigen voor openbaar vervoer in Leuven.
- Missiekritisch en veiligheidscommunicatienetwerk voor Belgische Defensie: Het programma richt zich op de analyse van het gebruik van 5G-privénetwerken voor missiekritische communicatie bij Defensie. Deze netwerken worden gebruikt voor basisoperaties en beveiliging, voor logistieke en technische ondersteuning en als onderdeel van crisisplannen.
- 5G-automatiseringsplatform: Het doel van dit project is om in samenwerking met Orange Belgium automatiseringsmogelijkheden te ontwikkelen voor 5G-gebruikssituaties op een opkomend Ericsson-platform.
Werner De Laet, Chief B2B, Wholesale and Innovation Officer bij Orange Belgium, reageert: “Sinds we ons 5G stand-alone netwerk in de haven van Antwerpen lanceerden, gevolgd door de opening van 2 5G Labs (in Antwerpen en Luik), werken we nauw samen met de industrie om hun bedrijf productiever, veiliger en duurzamer te maken door gebruik te maken van de voordelen van 5G private technologie. Het ecosysteem dat we nu al jaren opbouwen, is uiterst vruchtbaar gebleken voor bedrijven, overheden en de samenleving in het algemeen. We kijken ernaar uit om met alle consortiumpartners samen te werken en ons te verdiepen in de verschillende proefprojecten die nu door de federale overheid zijn gevalideerd om 5G in België een boost te geven.”