14/05/24 14:52

News Corporate

5G als gamechanger voor duurzaam staal

Retour à l'index des nouvelles
Orange Belgium en ArcelorMittal Belgium sluiten samenwerkingsovereenkomst om 5G in te zetten als innoverende en faciliterende connectiviteitsoplossing in duurzame staalproductie
 
5G telecommunicatietechnologie bezit de kracht om bedrijf en industrie ingrijpend te veranderen, en maakt groei en innovatie mogelijk. Het is bij uitstek de technologie om bedrijven te ondersteunen bij hun digitale transformaties om ze efficiënter (procesoptimalisatie en productiviteitsverhoging), veiliger (kritische communicatie op de werkvloer) en duurzamer (het verminderen van uitval en uitstoot) te maken. De verdere uitrol van 5G en van de bijhorende applicaties is dan ook essentieel als de Belgische ondernemingen en burgers van de voordelen willen genieten in tal van sectoren, zoals ‘Industrie 4.0’, slimme steden, gezondheidszorg, transport en entertainment.
 
Om de implementatie van 5G te versnellen heeft Belgisch vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post Petra De Sutter het initiatief genomen om een aantal pilootprojecten te ondersteunen die de verdere digitalisering voor Belgische bedrijven en burgers nastreven, met een directe link naar de klimaattransitie.
 
Na een eerste projectoproep in 2022, waarbij 20 projecten werden geselecteerd voor een totaalbedrag van meer dan 19 miljoen euro aan subsidies, volgde in 2023 een tweede oproep voor een totaal van 5 miljoen euro.
 
Orange Belgium en ArcelorMittal Belgium, beiden toonaangevend in hun respectieve sectoren, dienden een succesvolle subsidieaanvraag in om samen het pad te effenen voor de implementatie van draadloze ‘Industrie 4.0’ toepassingen. Daarbij wordt 5G Standalone-technologie als essentiële component beschouwd, die de belangrijkste aspecten van een privaat mobiel netwerk met eigen onafhankelijke faciliteiten op de site van ArcelorMittal Belgium verkent in drie ‘use cases’:
 
- Bovenloopkranen: 5G zal de betrouwbaarheid van de draadloze communicatie met PLC's (programmeerbare logische controller) en servers op de begane grond vergroten en de beschikbaarheid van de kranen verhogen.
- Schrootvoertuigen: staalschroot wordt verwerkt door schrootkranen en -wagens, die voor meerdere toepassingen afhankelijk zijn van draadloze connectiviteit. 5G zal de betrouwbaarheid van de communicatie verhogen en daarmee de veiligheid en productiviteit.
- Spoorwegvoertuigen: vloeibaar metaal wordt van de smeltoven naar de verschillende productieafdelingen getransporteerd. Langsheen het traject koelt het metaal af, waardoor energie nodig is om het opnieuw op te warmen. Draadloze 5G-communicatie zal een van de middelen zijn om het verwerkingsproces te verbeteren, met minder temperatuurdaling en minder energieverspilling tot gevolg.
 
Orange Belgium en ArcelorMittal Belgium geloven ten volle in het potentieel van deze verschillende cases die de digitalisering van ArcelorMittal Belgium zullen versnellen en bijdragen aan het duurzame staalbedrijf van de toekomst. De opgedane inzichten zullen verder inzicht verschaffen met het oog op de toekomstige uitbouw van bijkomende toepassingen, veelal gebonden aan automatisering in de logistieke perimeter.
 
Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium: “Innovatie zit in ons DNA. We zetten sterk in op Industrie 4.0 als mindset om een betere wereld te bouwen met slimmer staal. Staal dat wordt geproduceerd met behulp van innovatieve processen die minder energie verbruiken en aanzienlijk minder koolstof uitstoten. Staal dat wordt gebruikt om elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen te produceren. We hebben alle troeven in handen om voorop te lopen in innovatie: hooggekwalificeerde medewerkers, hoogtechnologische installaties en sterk geautomatiseerde processen. Orange Belgium deelt dezelfde passie voor innovatie en duurzaamheid. Deze unieke samenwerking in het domein van 5G zal een aanzienlijke boost geven aan waardecreatie door innovatie. Een win-winsituatie voor beide partijen."  
 
Xavier Pichon, CEO Orange Belgium: “Na het eerste standalone 5G-architectuurnetwerk van het land in de haven van Antwerpen in 2020, 5G Labs in Antwerpen en Luik in 2022 en de implementatie van 11 door de overheid gefinancierde 5G-proefprojecten in 2023, versterkt Orange Belgium nu zijn netwerkleiderschap door een op maat gemaakte commerciële 5G-oplossing aan te bieden aan een toonaangevende wereldwijde industriële partner. In lijn met onze 'Lead the Future'-strategie, is het project het resultaat van nauw teamwork tussen beide bedrijven, een bewijs van ons diepgaand inzicht in de behoeften van de klant en de co-creatie van optimale oplossingen. Tot slot onderstreept het onze inzet voor een duurzaam milieu. Met 5G helpen we industrieën op weg naar een groenere, duurzamere toekomst.”
 
Fabrice Sancho, Head of Ericsson BeLux: “Via dit baanbrekende partnerschap zetten ArcelorMittal Belgium en Orange Belgium een nieuwe standaard voor industriële connectiviteit en efficiëntie. Ericsson is er trots op dit initiatief te ondersteunen door state-of-the-art private netwerkoplossingen te leveren die op maat gemaakt zijn voor de unieke use cases van de staalindustrie, waaronder mobiliteit op grote industriële installaties. Onze samenwerking is een lichtend voorbeeld van hoe digitalisering via 5G private netwerken operationele uitmuntendheid en duurzaamheid kan verbeteren in een van de belangrijkste industriële sectoren van België.”
 
Petra De Sutter, Belgisch vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post: “Vandaag zijn we hier omdat 5G ons duwt om verder te gaan, te innoveren, om samen grote stappen te zetten. Stappen naar veiliger verkeer, betere industriële processen én een verantwoorde ecologische transitie. We zien dat steeds meer bedrijven uit verschillende sectoren samenwerken en 5G centraal zetten in hun innovatiestrategie. Daar moeten we verder op blijven inzetten: op een gedreven samenwerking waarvan onze ecologie en onze industrie enkel profiteren.”
Over ArcelorMittal Belgium
ArcelorMittal Belgium streeft naar het bouwen van een duurzame wereld met slimmere staalsoorten. Staalsoorten die worden vervaardigd volgens innovatieve processen die minder energie verbruiken en aanzienlijk minder koolstof uitstoten. Staalsoorten die worden gebruikt voor het produceren van elektrische voertuigen, windmolens en zonnepanelen. ArcelorMittal Belgium heeft vestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel telt 5.000 medewerkers. De totale directe en indirecte tewerkstelling wordt op 30.000 jobs geraamd.