Ons netwerk

Een almaar performanter netwerk

In één jaar tijd is het aandeel van het 4G-verkeer op het mobiele netwerk van Orange Belgium gestegen van 50 naar 75%, meer dus dan het aandeel van 3G. Die groei van het mobiele breedband is mogelijk door de aanhoudende investeringen in de dekking en capaciteit van de netwerken.

Zichtbare verbetering

Orange Belgium investeerde verder in de kwaliteit van zijn infrastructuur om de werkelijke en waargenomen kwaliteit van zijn mobiele netwerk te verbeteren.

In 2016 lag de constante groei van ultrasnel breedband aan de basis van de verdere uitrol van het 4G-netwerk, met een nationale dekking van meer dan 99,9% eind 2016. De 4G-dekking is nu vrijwel even groot als die van het 2G-netwerk. De gebruikers maken er dan ook duchtig gebruik van: begin 2016 was het verkeer op het mobiele netwerk van Orange nog ongeveer 50-50 gespreid over 3G en 4G. Tegen eind dat jaar bedroeg het aandeel van het 4G-verkeer 80%.

Inspanningen om dat netwerk te optimaliseren en de uitrol van de frequentieband op 800 MHz hebben de dekking binnenshuis (indoor) aanzienlijk verbeterd.

In de zomer van 2016 kon Orange Belgium op de grootste festivals zijn uitstekende 4G-dekking tentoonspreiden, want het gebruikte voor het eerst met succes de 2.600 MHz-frequentieband om de capaciteit van zijn netwerk te verhogen op dergelijke evenementen.

80%

Aandeel van het 4G-verkeer

4G+ en 4,5G

Tegelijk wint ook het 4G+ netwerk van Orange, dat tot 4x zo snel is, verder terrein. De dekking buitenshuis (outdoor) bedraagt al 54%. Dankzij een betere coördinatie van de radiofrequenties (voor het verkeer upstream en downstream) en een beter beheer ingeval het verkeer vastzit, is Orange erin geslaagd om 4G+ nog performanter te maken voor alle gebruikers en dus niet alleen voor eigenaars van een 4G+ compatibele smartphone.

Ondertussen voerde de operator ook enkele sluitende testen uit voor de uitrol van 4.5G-configuraties, die downloadsnelheden zouden halen die tot 8 keer hoger liggen dan met 4G door de optimale coördinatie van drie frequentiebanden. In 2017 zal Orange Belgium verder duurzame 4,5G-configuraties uitrollen.

Toegenomen capaciteit

Het verkeer op het mobiele netwerk is in één jaar tijd met bijna 70% gestegen, een indrukwekkende toename gezien de vraag naar mobiele data. Om al die gegevens vlot te kunnen verwerken, breidde Orange de capaciteit van de verschillende schakels van zijn netwerkinfrastructuur gevoelig uit. Er werd op verschillende niveaus ingegrepen om de capaciteit te verhogen.

Op celniveau werd de capaciteit verhoogd door een software-update te installeren en bijkomende frequentiebanden te activeren voor potentieel verzadigde cellen. De belangrijke uitrol in 2016 van 'carrier aggregation' software op de frequentiebanden 800 en 1.800 MHz leidde ook tot een betere klantervaring. Bijna 50% van het netwerk van Orange maakt gebruik van deze technologie die een betere dekking dankzij de 800 MHz-band combineert met de snelheid van de 1.800 MHz-band. Het resultaat? Een betere dekking en hogere snelheden.

+70%

Verkeer op het mobiele netwerk

Een performanter en eenvoudiger core netwerk

Voor zijn core netwerk breidde de operator de capaciteit uit van zijn software en hardware; en werden de gebruikte technologieën vereenvoudigd. Over het algemeen ziet de onderneming er altijd op toe om de technologielagen niet op te stapelen en de kostenstructuur onder controle te houden.

Het backhaul netwerk (ook wel intermediair netwerk genoemd) dat de verbinding is tussen het core netwerk en de basisstations werd ook onophoudelijk geoptimaliseerd, onder andere met de installatie van optische vezels, om steeds hogere snelheden te halen.

Al die investeringen in het netwerk resulteren in een infrastructuur die de behoeften van toekomstige generaties zal inlossen.

Hard labeur op druk bezochte plaatsen

Orange Belgium werkt bovendien heel hard om de kwaliteit van zijn netwerk gericht te optimaliseren op plaatsen waar massa's gebruikers samenkomen die samen steeds meer mobiel internet gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan pendelaars die, opeengepakt in tunnels, de tijd die ze verliezen zo goed mogelijk willen besteden. Er werd veel moeite gedaan om de kwaliteit van het netwerk van Orange zichtbaar te verbeteren op de voornaamste wegen en spoorlijnen, ook ondergronds.

En tegenwoordig is het ook mogelijk om een film in 4G te streamen (voor de passagiers, uiteraard) op de meeste grote Belgische snelwegen.

Robuust in extreme omstandigheden

Het was het soort scenario dat niemand wilde uittesten. Tijdens de aanslagen in Brussel op 22 maart bewees het netwerk van Orange goed overeind te blijven, ook bij een uitzonderlijke belasting.

Internet + TV: missie voltooid

Orange maakt zijn intrede op de markt van vast internet en digitale tv door commercieel profijt te halen uit de gereguleerde openstelling van de kabel. De kabelbedrijven zijn verantwoordelijk voor de infrastructuur. Voor de lancering van dit aanbod moest Orange een infrastructuur op poten zetten voor het beheer van de toegangsrechten tot het internet en de inhoud van de tv-zenders. Er kroop veel werk in het op elkaar afstemmen van de processen, maar daarvoor kon Orange rekenen op een sterk IT-team.

Migratie van de vaste B2B-netwerken

Orange Belgium streeft er ook naar zijn aanbod van vaste telecominfrastructuren voor ondernemingen te verduidelijken en te rationaliseren. Als gevolg van de geplande stopzetting van het ontbundelingsaanbod op het adsl-netwerk van Proximus biedt de operator zijn klanten drie mogelijkheden voor migratie aan: naar zijn partner voor de vaste netwerken van EDPnet, naar een nieuw toegangsaanbod van Proximus of naar het kabelnetwerk.

Belangrijkste aandachtspunten voor 2017

  • Orange zal zijn mobiele breedbandnetwerken verder optimaliseren, door in het bijzonder de waargenomen kwaliteit te verbeteren 'deep indoor'.
  • De operator wil ook zijn leiderspositie bestendigen op het vlak van glasheldere telefonie, in hoge definitie.
  • In de loop van 2017 zal Orange de NB IoT- en 4M-technologieën implementeren, die gebaseerd zijn op het bestaande 4G-netwerk. Voor 5G – de toekomst van ultrasnel breedband op middellange termijn – verwacht de operator dat men enkele normen zal opstellen voor er concreet werk van wordt gemaakt. In 2017 zou er een beter zicht moeten komen op de standaarden die op industrieel niveau zullen worden aangenomen.
De kwaliteit van de dekking van het mobiele netwerk van Orange wordt duidelijk bevestigd door het BIPT (federale regulator voor telecom)

Share