Het 5G-netwerk van Orange Belgium voorziet de drones van Helicus van een zeer betrouwbare verbinding met de grondbesturing bij het transport van medische benodigdheden of menselijke stalen.
Orange Belgium gelooft heel erg in een relevant gebruik van technologie, in het belang van iedereen. Aangezien mobiliteitskwesties een belangrijke uitdaging vormen voor de nooddiensten, is de operator trots om aan te kondigen dat hij samenwerkt met HAI-SCS voor het transport van medische benodigdheden.
Schaalbare medische dronediensten worden realiteit (codenaam: HAI-SCS)
Het “HAI-SCS”-project staat voor “Helicus Aero Initiative - Scheduling, Connectivity and Security”. Zoals de naam al aangeeft, richt het HAI-ecosysteem van organisaties die in hun domein toonaangevend zijn, zich op drie hiaten om geautomatiseerde dronediensten mogelijk te maken:
De ecosysteempartners voeren gezamenlijk R&D-activiteiten uit voor een waarde van 3,6 miljoen euro rond deze drie onderzoeksonderwerpen. HAI-SCS werd een jaar geleden gelanceerd en ligt op schema om tegen december 2021 de eerste resultaten op te leveren. Het project wordt ondersteund door de VIL (Vlaamse Innovatiecluster voor de logistiek) en de regionale innovatieagentschappen Innoviris (Brussel) en VLAIO (Vlaanderen).
Drones kunnen voor hun werking meestal rekenen op lage-bandbreedteverbindingen. In geval van gevaar, en vooral wanneer ze een kritische lading vervoeren, wordt echter alarm geslagen en moet er onmiddellijk een videoverbinding met de drone tot stand worden gebracht. Dat vereist een hoge bandbreedteverbinding om de videobeelden over te brengen naar de grondbesturing en/of het ziekenhuis, om de payload te ontvangen en te verwerken.
Dankzij het unieke 5G standalone-netwerk van Orange Belgium kunnen de drones rekenen op een extreem hoge doorvoercapaciteit en lage latency met een gegarandeerd kwaliteitsniveau op basis van de network slicing.
Werner De Laet, Chief Enterprise, Innovation & Wholesale officer van Orange Belgium, licht toe: “We zijn verheugd om het Helicus-initiatief, dat de echte toegevoegde waarde van 5G voor maatschappelijk relevante doeleinden aantoont, te steunen. Het maakt duidelijk hoe belangrijk een betrouwbaar netwerk, met gegarandeerde kwaliteit van de dienstverlening en network slicing, kan zijn bij het redden van mensenlevens.”
Mikael Shamim, CEO van Helicus en HAI-SCS-projectcoördinator: “We zijn samen de basis aan het leggen voor geautomatiseerde drone-operaties, die dringende medische leveringen van bloed, menselijk weefsel en klinische stalen mogelijk maken, en die daardoor levens zullen redden.”
Johan Decuyper, CEO van Belgian Air Navigation Service Provider skeyes, licht toe: “Wij zien HAI-SCS als een volgende stap in schaalbare veilige en conforme drone-operaties die we samen met onze partners ontwikkelen.”
Prof. Dr. Steven Latré, directeur van imec/UA: “In dit project komen twee van onze belangrijke onderzoekstrajecten, het bereiken van gedifferentieerde Quality of Service met behulp van 5G en low power machine learning, samen in een zeer ambitieus toepassingsdomein. Een ideale proeftuin om verder te innoveren in het domein van AI-gedreven autonome drones.”
“De ontwikkeling van de civiele drone-industrie hangt af van het vermogen van drones om veilig en betrouwbaar te opereren in verschillende gebieden van het luchtruim”, zegt Thibaud Jongen, CEO van SABCA. “Complexe oplossingen die leiden tot uitermate betrouwbare systemen kunnen enkel worden gerealiseerd met de steun van de juiste partners en onderzoekscentra.”
Henk Janssen, CEO van Baloise Insurance, zegt: “De juiste beoordeling en beperking van risico's zal leiden tot aangepaste verzekeringsproducten, waardoor deze nieuwe en opwindende sector zich ten volle zal kunnen ontwikkelen.”
Prof. Dr. Herwig Mannaert, mede-oprichter van NSX: “We zijn verheugd om Normalized Systems-technologie te gebruiken voor een van de grootste integratie-uitdagingen van onze tijd: het coördineren van logistiek, vluchtplanning, cyberveiligheid en gezondheidszorgprocessen.”
Prof. Dr. Bart Preneel, hoofd van de COSIC-onderzoeksgroep (KU Leuven/imec), stelt: “(Cyber)veilige dronelogistiek vormt een basisvereiste voor een levensvatbaar professioneel systeem, gebaseerd op authenticatie en cryptologie van zowel data als metadata.”
Liesbeth Geysels, Managing Director, VIL: “Bij de VIL, de speerpuntcluster voor de logistiek, zijn we op zoek naar innovatie met een strategische maatschappelijke impact op lange termijn. HAI-SCS past daar uitstekend bij. We zijn blij dat we dit project kunnen ondersteunen en kunnen helpen om van Vlaanderen de referentie te maken op het vlak van medisch dronetransport.”