27/02/14 07:00

Financieel nieuws

Mobistar boekte 2013 financiële resultaten in lijn met zijn vooruitzichten terwijl het zijn structurele transformatie en investeringen in mobiele breedband en convergentie versnelde

Terug naar nieuws index

Brussel, 27 februari 2014 - Mobistar (Euronext Brussel: MOBB) maakt vandaag zijn resultaten voor 2013 bekend. In een sterk concurrerende markt voor mobiele telefonie boekte Mobistar 2013 financiële resultaten in lijn met zijn vooruitzichten terwijl het zijn structurele transformatie en investeringen versnelde:

-       Mobistar realiseerde zijn vooropgezette besparingsprogramma in 2013, onder welke de transformatie van haar distributie, en herbevestigt zijn engagement om zijn kostenstructuur te verminderen in 2014;

-       Mobistar verhoogde zijn netwerk-investeringen met 22,8 % en verwierf een 4G-licentie om aan de toenemende vraag naar snelle mobiele data te beantwoorden;

-       Mobistar was de eerste operator in België die aanspraak maakte om de nieuwe kabel regelgeving te gebruiken. De implementatiefase is nu ingezet om een productlancering voor het einde van het jaar mogelijk te maken;

-       Mobistar realiseerde een totale omzet van 1.461 miljoen euro t.o.v. een minimum doelstelling van 1.452 miljoen euro;

-       Mobistar realiseerde een geherformuleerde EBITDA van 336 miljoen euro t.o.v. een minimum doelstelling van 300 miljoen euro;

-       Mobistar realiseerde een geherformuleerde vrije operationele kasstroom van 137 miljoen euro t.o.v. een minimum doelstelling van 100 miljoen euro.

 

  • De Mobistar-groep sloot het jaar af met 5.177.658 mobiele kaarten aangesloten op zijn netwerk in België en Luxemburg. Dat zijn er 233.155 meer dan vorig jaar. Mobistar telde beduidend meer m2m-klanten in vergelijking met vorig jaar. Dat maakt de daling van het aantal prepaid- en postpaidklanten deels goed. Wat mvno-klanten betreft, ging Mobistar met 1.209.732 aangesloten kaarten gewoon op hetzelfde elan door als het vorige kwartaal.
  • 89,4 % van de residentiële postpaidklanten van Mobistar  koos voor een aantrekkelijk dierentariefplan of werd ernaar gemigreerd. Het aandeel van mobiele data in de omzet uit mobiele telefonie in België voor het volledige jaar 2013 bedroeg 47,7 %, terwijl geavanceerde mobiele data 17,5 % van de omzet uit mobiele telefonie vertegenwoordigde en daarmee 16,6 % hoger ligt dan precies een jaar geleden.
  • In 2013 investeerde de Mobistar-groep 319,0 miljoen euro, inclusief de 120 miljoen euro die het voor de 800 MHz-licentie betaalde. Zonder de aankoop van die licentie investeerde de Mobistar-groep 199,0 miljoen euro, of 15,9 % van de omzet uit telefonie, ten opzichte van 188,5 miljoen euro en 13,0 % het jaar daarvoor. Het grootste deel van dat bedrag investeerde Mobistar in zijn netwerk.
  • Eind 2013 boekte de Mobistar-groep een totale geconsolideerde omzet van 1.461,3 miljoen euro, wat 11,5 % lager is dan de omzet van 2012. De omzet uit telefonie van de Mobistar-groep bedroeg 1.252,9 miljoen euro in 2013, ten opzichte van 1.450,0 miljoen euro het jaar daarvoor, ofwel een daling van 13,6 %. Zonder regelgevende impact was de daling beperkt gebleven tot 9,6 %, omdat de daling van de mtr- en roamingtarieven respectievelijk 33,7 miljoen euro en 23,4 miljoen euro bedroeg. De trend die tijdens de eerste helft van het jaar merkbaar was, werd naar het einde van het jaar sterker door de bekendmaking van de effecten van de prijsaanpassingen en de afname van het aantal prepaid- en postpaidklanten.
  • Het positieve effect van de transformatie van Mobistars kerndistributie begon pas tegen het einde van 2013 zijn vruchten af te werpen en dat was te zien in de ‘net adds’. Het klantenverlies in de tweede helft van 2013 kan grotendeels verklaard worden door de ontwikkeling van convergente bundels op de Belgische markt en de indirecte veranderingen in de distributie als gevolg van de telecomwet.
  • De Mobistar-groep sloot 2013 af met een geherformuleerde EBITDA van 335,7 miljoen euro, een daling van 32,6 % tegenover diezelfde periode in 2012. De geherformuleerde EBITDA van de Mobistar-groep bedroeg eind 2013 26,8 % van de omzet uit telefonie, tegenover 34,3 % in 2012. Het verschil met een jaar geleden werd beïnvloed door 2 positieve elementen opgenomen in het resultaat van 2012: de terugname van een voorziening inzake universele dienstverlening en de vrijgave van de in vorige jaren opgestapelde provisies voor Irisnet, van respectievelijk 17,5 en 9,8 miljoen euro. Op een vergelijkbare basis, zonder de impact van deze elementen, bedroeg de geherformuleerde EBITDA voor 2012 471,7 miljoen euro tegenover een geherformuleerde EBITDA voor 2013 van 335,7 miljoen euro, een daling van 28,8 % ten opzichte van het jaar daarvoor. De aanslepende last op regelgevend vlak bleef ook in 2013 doorwegen op de geherformuleerde EBITDA met een negatieve impact van respectievelijk 14,7 en 17,1 miljoen euro daar de daling van zowel de mobiele terminatietarieven als de roamingtarieven.
  • De geconsolideerde nettowinst van de Mobistar-groep bedroeg eind 2013 87,4 miljoen euro, tegenover 185,7 miljoen euro het jaar daarvoor. De daling van de nettowinst valt hoofdzakelijk te verklaren door de daling van de EBITDA, wat deels wordt goedgemaakt door een daling van de afschrijvingen, de financiële uitgaven en de inkomstenbelastingen.
    • De geherformuleerde vrije operationele kasstroom, exclusief de spectrum vergoeding voor de 800 MHz-licentie, bedroeg 136,7 miljoen euro aan het einde van december 2013, tegenover 310,5 miljoen euro een jaar eerder. De organische kasstroom, exclusief de spectrum vergoeding voor de 800 MHz-licentie, bedroeg 60,9 miljoen euro in 2013. Het jaar daarvoor was dat nog 133,2 miljoen euro.
  • In december 2013 vroeg Mobistar in het kader van de nieuwe kabelregulering als eerste operator aan de twee grootste kabelmaatschappijen om hen een referentieofferte te bezorgen.
  • Voor het volledige boekjaar 2014 streeft de Mobistar-groep naar een geherformuleerde EBITDA tussen 250 miljoen euro en 280 miljoen euro. Deze voorspellingsmarge omvat een provisie tot 24 miljoen euro voor de nieuwe belastingwet op pylonen in Wallonië die eind 2013 gestemd werd. Mobistar is van plan een vordering tot nietigverklaring van deze wet bij het Grondwettelijk Hof in te dienen, evenals fiscale bezwaren bij de bevoegde rechtbanken, aangezien Mobistar deze wet discriminerend en buiten proportie vindt. Omwille van het voorzichtigheidsprincipe moet deze extra belasting echter wel ingecalculeerd worden. De voorspellingsmarge van de geherformuleerde EBITDA omvat ook de impact van het bestaande regelgevende kader voor mobiele interconnectie- en roamingtarieven op de omzet en de EBITDA van respectievelijk 23 en 16 miljoen euro voor Mobistar in België en 13 en 7 miljoen euro voor Orange Communications in Luxemburg. Het regelgevende kader voor de mtr-tarieven in Luxemburg werd pas in januari 2014 gestemd. De huidige voorspellingsmarge is gebaseerd op de huidige markt- en regelgevende omstandigheden en laat de impact van de opportuniteit van de exploitatie van de kabel buiten beschouwing.   

“Het structurele marktonevenwicht, tussen een extreem concurrerende en open mobiele markt enerzijds en een duopolistische en gesloten vaste telecommunicatie markt anderzijds, is nog verergerd in 2013. De uiterst competitieve mobiele telecommarkt is de voorbije 18 maanden fel geëvolueerd. Toch behield Mobistar zijn focus op zijn vier strategische prioriteiten. Het einde van de transformatieperiode waar Mobistar momenteel in zit, is echter nog helemaal niet in zicht. Op het vlak van distributie zal de transformatie van ons indirecte kanaal tegen medio 2014 voltooid zijn. Op technologisch vlak schiet de verfijning van ons netwerk goed op en lijkt onze keuze voor 4g veelbelovend. De openstelling van de kabel leidt tot nieuwe mogelijkheden om een convergent aanbod van producten te ontwikkelen, dat Mobistar in staat zal stellen de relatie met zijn bestaande klanten te versterken en zijn marktpositie als eerste uitdager te herbevestigen”, verklaart Jean-Marc Harion (CEO). Ludovic Pech (CFO) voegt daaraan toe: “We zullen onze activiteiten verder herstructureren, vereenvoudigen en stroomlijnen. Maar we denken ook na over hoe we onze businessmodellen kunnen aanpassen om een stevig platform aan te reiken waarop we in de toekomst voordeliger kunnen bouwen. Ondanks al onze inspanningen blijven de regelgevende context en de recente toevoeging van de belastingwet op de pylonen een zware last vormen.”