05/12/14 00:00

Corporate nieuws

Mobistar marktleider met 1 miljoen SIM-kaarten in machines. Toegevoegde waarde voor Belgische economie geraamd op 275 miljoen euro

Terug naar nieuws index

Brussel, 4 december 2014. Mobistar maakt vandaag op zijn M2M-event te Brussel bekend dat het ruim 1 miljoen machines of objecten - van drankautomaten tot voertuigen - heeft verbonden aan de hand van een SIM-kaart. Het is daarmee marktleider in België in het verbinden van machines. Ongeveer 55 % van de SIM-kaarten is geïnstalleerd in toestellen die in België gebruikt worden. De toegevoegde waarde voor de Belgische economie gecreëerd via het hele ecosysteem (hardware, software, modems en ondersteunende diensten) wordt geraamd op 275 miljoen euro.


Marktleider in België

Mobistar is vast van plan om haar marktleiderschap in België inzake M2M te verlengen. Als pionier startte het bedrijf 13 jaar geleden al met het installeren van SIM-kaarten in toestellen. Vandaag is de rol van Mobistar veel breder. “Onze Enterprise Mobility 3.0 strategie bestaat erin dat we onze klanten willen helpen om hun bedrijfsprocessen heruit te vinden” vertelt Stéphane Beaduin, Chief Enterprise & Wholesale Officer bij Mobistar. Op basis van de waarde die de Mobistar klanten vandaag al genereren via hun M2M toepassingen in België is berekend dat elke SIM kaart in een machine gemiddeld 500 euro omzet voor de klant creëert, in de vorm van hardware/software/diensten die in het eindproduct worden aangeboden, zowel op de zakelijke als residentiële markt.


1 Mobistar SIM-kaart op 5 in machine

Momenteel komt ongeveer 1 SIM-kaart op 5 van Mobistar in een machine terecht. Het ziet er bovendien naar uit dat het aantal machines en andere objecten die gekoppeld gaan worden aan het internet fors zal toenemen, men spreekt vaak van het zogenaamde Internet Of Things. Een studie van marktonderzoeksbureau Gartner gaf aan dat volgend jaar al bijna 5 miljard objecten wereldwijd met het internet verbonden zijn. Tegen 2020 zal hun aantal maar liefst vervijfvoudigen tot meer dan 25 miljard.


Sterk groeiende markt voor M2M in binnen- en buitenland

Mobistar verwacht de komende jaren in België vooral een sterke groei in de vraag naar M2M in de industrie en bij openbare nutsbedrijven. Ook het ontwikkelen van steden tot echte ‘smart cities’ is een opportuniteit. Voor meer en meer M2M toepassingen in deze sectoren is veel bandbreedte nodig. Denk bijvoorbeeld aan infotainment in auto’s, bussen en treinen, het monitoren van capaciteit op het elektriciteitsnet en bewaking van openbare ruimtes via camera’s. Het performante 4G netwerk van Mobistar is hier een belangrijke troef.

Ongeveer 45 % van de SIM kaarten geleverd door Mobistar wordt nu gebruikt in het buitenland. Het bedrijf verwacht dat dit sterk zal toenemen de komende jaren, bijv. in de automobielsector. Internationale bedrijven willen een partner die hen in meerdere landen kan helpen, niet enkel in België. Orange, de moedermaatschappij van Mobistar is één van de mede-oprichters van de Global M2M Association, een partnership tussen TeliaSonera, Orange, Deutsche Telekom, Telecom Italia, Bell en Softbank. ‘Door ons lidmaatschap van een internationaal partnership kunnen we internationale oplossingen aanbieden, en dit op technisch en commercieel vlak. Klanten willen de M2M applicaties wel activeren op het lokale netwerk in elk land om zo roamingkosten te vermijden.’ Stelt Stéphane Beauduin.

Waar zitten die 1 miljoen SIM-kaarten?

SIM

Steeds meer machines of objecten zijn vandaag uitgerust met een SIM-kaart, en de sectoren en leveranciers zijn hierbij erg uiteenlopend. Zo gebruikt het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer M2M technologie van Mobistar in haar dynamische verkeersborden langs de autosnelweg en de zone 30 borden rondom scholen. Daarnaast wordt het risico op overstromingen gemeten door M2M kaarten die het peil van de waterlopen opvolgen. Ook de Waalse Watermaatschappij ‘Société wallonne des Eaux’ gebruikt deze applicatie.

De transportsector heeft een ‘tracking & tracing’ systeem, waarbij via M2M voertuigen kunnen worden opgevolgd. Onder meer het van oorsprong Belgische Transics, gespecialiseerd in software voor vlootbeheer gebruikt deze technologie. Ook Taxis Verts in Brussel heeft zijn 500 wagens uitgerust met slimme M2M kaarten. Die zorgen ervoor dat klanten via hun smartphones een taxi kunnen bestellen en routes, adressen, gps-gegevens op elk moment up to date zijn. Chauffeurs kunnen beter met elkaar communiceren en klanten geraken sneller op hun bestemming.

Een opkomende markt is die van de zogenaamde ‘smart meters’ voor het registreren en opvolgen van het energieverbruik. Uit recent onderzoek (november 2014) van EnergyVille, het onderzoekscentrum van VITO, de KU Leuven en Imec blijkt dat een ‘black out’ kan vermeden worden als gezinnen hun verbruik aanpassen op de piekmomenten. Door M2M toepassingen in huishoudtoestellen kunnen deze pas in werking treden op momenten van laag elektriciteitsverbruik in de regio, zodat op termijn minder energieproductie nodig is.

Ook de consumentenmarkt is een gretige afnemer van SIM-kaarten van machines. De zogenaamde Coyote-radarmelder is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast blijkt ook de retailsector een enthousiaste afnemer van SIM-kaarten voor hun machines. Bekend zijn hierbij de betaalterminals van Atos Worldline, die veel handelaren en winkels inschakelen voor hun verkopen. Een fabrikant van frisdranken als Coca-Cola maakt er dan weer gebruik van voor onder meer de bevoorrading van zijn drankautomaten.

Ook Nespresso-koffiemachines die je in een professionele omgeving vindt, zijn uitgerust met een SIM-kaart. De kaarten zorgen voor een automatische bevoorrading maar ook voor de nodige signalen indien reparatie nodig is.