Met de ambitie om het gebruik van 5G in België aan te jagen en een steeds groter deel van de bevolking toegang te geven tot 5G-technologie in 2023 - en uiteindelijk de zo goed als volledige bevolking tegen 2025 - baant Orange Belgium geleidelijk aan de weg en biedt het zowel bedrijven als particulieren nieuwe mogelijkheden. In nauwe samenwerking met diverse sectorpartners is de telecomoperator betrokken bij de realisatie van een reeks door de overheid gefinancierde projecten ter ondersteuning van de 5G-standalonetechnologie.
1 miljoen klanten met een 5G-toestel
In het streven naar een uitmuntende klantervaring bouwde Orange Belgium een duurzame relatie op met zijn klanten en slaagde het er zo in hun trouw en vertrouwen te winnen. Consumenten vertrouwen hoe langer hoe meer op mobieledatadiensten in hun dagelijkse leven, waardoor ze er steeds meer van verwachten. Een uitstekende netwerkkwaliteit is in hun ogen haast een vanzelfsprekendheid geworden. De operator is dan ook zeer trots om te zien dat de blijvende investeringen in zijn ultramoderne netwerk lonen. Het 5G-klantenbestand van Orange Belgium rondde onlangs de kaap van 1 miljoen klanten (B2C en B2B), wat betekent dat 1 op de 3 Orange-klanten een 5G-compatibel toestel heeft. Dat kan een smartphone zijn, of een tablet, een (USB-)modem, een geconnecteerd object, een dongel of een datakaart. Kortom: eender welk toestel dat 5G ondersteunt.
Meer steden met 5G, waaronder Brussel
Orange Belgium wil tegen eind 2023 1.200 sites uitgerust hebben met 5G door verschillende frequenties te combineren om de best mogelijke ervaring te garanderen waar de klanten wonen. In de komende maanden zullen meer en meer stedelijke gebieden aan het 5G-netwerk geschakeld worden*. Dankzij de aanpassing van de emissienormen kan ook de uitrol van 5G in Brussel beginnen. Orange Belgium is momenteel bezig met het indienen van omgevingsvergunningsaanvragen bij de Brusselse milieu-autoriteiten. Zodra de vergunningen rond zijn, zal de operator starten met de uitrol van 5G op zijn antennes in de hoofdstad. De 5G-frequenties zullen aanvankelijk beschikbaar zijn op locaties waar veel passage is, bijvoorbeeld in en rond treinstations. De meeste 5G-implementaties in Brussel zijn gepland in 2024, met de laatste activeringen in 2025.
5G maakt het livestreamen van events duurzamer
“Als we niet livestreamen, biedt 4G voldoende bandbreedte. Maar bij liveproducties hebben onze klanten de bandbreedte en lage vertraging van 5G nodig om verschillende videofeeds te kunnen aansturen, en die draadloos te produceren en uit te zenden”, zegt Nicolas Bourdon, Chief Marketing Officer bij EVS.
Het project, Flex Production, wil onderzoeken hoe 5G-infrastructuur kan bijdragen aan het livestreamen van evenementen. Het project loopt in samenwerking met het Théâtre de Liège, waar Ultra HD-camera's videostreams via 5G naar een controlekamer in La Grand Poste sturen. Het productieteam verwerkt daar de beelden, monteert het programma en zendt het live uit voor bijna 10.000 studenten in Wallonië en Brussel.
Dankzij 5G hoeft EVS geen heel productieteam meer naar een evenement te sturen. Dat bespaart reiskosten en vermindert de CO2-uitstoot. Het bedrijf is momenteel de controlekamer voor de producties aan het afwerken en plant deze zomer te kunnen starten met de tests. In oktober gaat het project live. Op termijn wil EVS het concept ook op andere locaties toepassen en met meer onderwijsinstellingen samenwerken.
5G maakt onbemande binnenvaart mogelijk
Seafar is een Belgisch scheepsmanagementbedrijf dat rederijen en scheepseigenaren ondersteunt bij het inzetten van onbemande schepen en schepen met gereduceerde bemanning. Het bedrijf beschikt over een controlecentrum in Antwerpen, waar operatoren de schepen op afstand bedienen. De containerschepen die Seafar op afstand bestuurt, zijn voorzien van camera's, waarvan de beelden momenteel via 4G naar het controlecentrum worden gestuurd. Met die aanpak kan de ecologische voetafdruk van de scheepvaart worden verkleind.
Dankzij de hogere bandbreedte van het 5G SA-netwerk van Orange Belgium in de haven van Antwerpen, kan Seafar 360°-camera's met een hoge beeldkwaliteit inzetten en de kapitein in het controlecentrum een virtual reality-ervaring geven met een VR-bril. Dat verbetert de ‘situational awareness’. De lage vertraging van 5G stelt het schip ook in staat sneller en beter te reageren op de bevelen van de kapitein, zelfs als het zich 100 km verder bevindt in een uithoek van het land. Ten slotte krijgt het schip een eigen netwerksnelweg dankzij de 5G network slicing van Orange Belgium, zodat het bijvoorbeeld niet moet communiceren via verzadigde 4G frequenties.
"We beschouwen dit project echt als een gamechanger," besluit Ghazaleh Kia, R&D Project Manager bij Seafar. "Dankzij 5G zijn nog meer onbemande schepen in de binnenscheepvaart mogelijk, met kostenbesparingen, efficiënter gebruik van de schepen en minder CO2-uitstoot als gevolg."
5G als katalysator voor industriële inspecties met drones
Het in 2020 opgerichte
SkyeBase voorziet dankzij drones, robots, platformtechnologie en AI veiligere, betere en snellere inspecties in de industrie, tankterminals, containerterminals en infrastructuur.
Hoewel de Antwerpse scale-up zijn drone- en robotinspecties automatiseert, komen er momenteel nog altijd veel manuele taken bij kijken. Een operator laat een drone bijvoorbeeld rond een silo vliegen om foto's te maken. Wanneer de drone geland is, haalt de inspecteur de SD-kaart uit de drone en bekijkt op de pc of alles in orde is. Als later bij het opmaken van het verslag blijkt dat er toch nog iets ontbreekt, moet de drone-operator terug naar de locatie. Door gesprekken met Orange Belgium zag SkyeBase al vrij snel in dat een drone beelden onmiddellijk kan doorsturen dankzij 5G standalone.
Een ander doel van het project is het communiceren met experts op afstand vereenvoudigen, legt Tom Daniëls, de CIO en een van de oprichters van SkyeBase, uit: "Experts kunnen niet altijd ter plaatse zijn. Maar met een livestream kunnen ze op afstand meekijken bij een inspectie en zo hun kennis op een veilige manier delen. Het 5G standalone-netwerk zorgt daarbij voor een gegarandeerde bandbreedte, wat belangrijk is voor de betrouwbaarheid van de verbinding. We inspecteren onder meer kritische infrastructuur in de haven en de petrochemische industrie. Het is dan ook belangrijk dat de expert beelden zonder vertraging te zien krijgt, vooral op het moment dat er zich een incident voordoet."
* Steden waar de start van de 5G-activering voorzien is vóór eind 2023: Aalst, Aarschot, Asse, Aat, Beveren-Waas, Binche, Boom-Willebroek, Deinze, Dendermonde, Dour, Duffel, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Luik, Lier, Lokeren, Londerzeel, Mechelen, Namen, Ninove, Nijvel, Péruwelz, Ronse, Sambreville, Thuin, Doornik, Waterloo, Zele.