For Good Connections : Orange Belgium zet zich in voor een veiligere digitale wereld

In lijn met onze bestaansreden "Orange is de vertrouwenspartner die iedereen de sleutels tot een verantwoorde digitale wereld in handen geeft", zetten we ons jarenlange engagement om jongeren te beschermen tegen de gevaren van digitale technologieën kracht bij. De eerste problematiek die we bespreken, is cyberpesten. De tweede problematiek is online haat en hyperconnectie.

Met het initiatief For Good Connections zetten we onze schouders onder dit engagement.

Hyperconnectie en cyberpesten: een groeiend maatschappelijk probleem

Al op heel jonge leeftijd komen kinderen dagelijks in contact met het internet en mobiele technologie. Het aantal schermen neemt toe en zowel bij volwassenen als kinderen kan de schermtijd oplopen tot meer dan 7 uur per dag. Om nog maar te zwijgen van de ongepaste beelden, het geweld of de pesterijen waar onze kinderen mee in aanraking kunnen komen.

De digitale wereld is een onmiskenbare bron van vooruitgang, een hefboom voor onderwijs, entertainment en sociale verbinding. Maar ze is niet gemaakt voor kinderen, en dat is niet zonder risico.

De engagementen van Orange Belgium in de strijd tegen digitaal misbruik

We zetten een reeks preventieve en educatieve acties op poten om kinderen en hun ouders goede praktijken aan te leren, zodat ze digitale technologie op een zo verantwoord en gezond mogelijke manier kunnen gebruiken.

In deze eerste fase ligt de focus op cyberpesten. We zoeken jongeren op om beter op hun behoeften te kunnen inspelen en we bieden ze concrete oplossingen aan op middellange termijn. Want Orange Belgium ziet het als zijn taak om ervoor te zorgen dat jij je online goed in je vel voelt.

Cyberpesten

Ondanks de toenemende media-aandacht, vormt online pesten een steeds groter wordend probleem dat vaak wordt gekenmerkt door het stilzwijgen van de drie betrokken partijen: de gepesten, de pesters en de getuigen. Uit gesprekken die Orange heeft gevoerd met verenigingen, deskundigen en scholen blijkt dat veel kinderen aarzelen om erover te praten omdat ze bang zijn voor stigmatisering of om de situatie erger te maken.

Orange wil dit taboe doorbreken en mensen aanmoedigen om erover te praten door drie concrete acties op te stellen waarbij het digitale gegeven een oplossing biedt in plaats van enkel het probleem te zijn:

Op het scherm

Orange steunt de film TKT die jongeren en hun omgeving bewust wil maken van cyberpesten. De film wil een groot publiek aanspreken om zo dit belangrijke maatschappelijke probleem bespreekbaar maken.

Op onze sociale netwerken

Influencers en acteurs uit de film TKT delen goede digitale praktijken om mensen bewust te maken van het probleem van cyberpesten en de onzichtbaarheid van de betrokken personen.

Afbeelding met handsymbolen

Op school

In samenwerking met de vereniging Sors de ta bulle organiseren we conferentiedebatten in middelbare scholen om de dialoog omtrent cyberpesten op gang te brengen en manieren aan te reiken om het probleem concreet aan te pakken.

een boom met groene bladeren omgeven in een cirkel

Online

In samenwerking met de vereniging WeTechCare organiseren we online conferenties over digitaal ouderschap en veilig digitaal gebruik. Bekijk de replays:

De jongeren van vandaag bouwen de maatschappij van morgen. We zien het als onze verantwoordelijkheid om mee onze schouders te zetten onder een veiligere digitale wereld, een engagement dat we nastreven met al onze belanghebbenden.

image de trois personnes discutant autour d'un ordinateur portable

Nuttige contacten :

Child Focus :
116 000

Tele-onthaal :
106

Hulpdiensten :
112

Zelfmoordlijn :
1813